Nieuws Persvrijheid

Voorzitter Europese Commissie Juncker bekritiseert Britse pers

Hij baalt van de Brexit, maar één aspect van de Britse cultuur zal Jean-Claude Juncker niet missen: de pers. In een interview met Oostenrijkse journalisten heeft de voorzitter van de Europese Commissie gezegd dat een deel van de Engelse pers de persoonlijke levenssfeer van politici te veel aantast.

Jean-Claude Juncker. Beeld AP

De Britse pers, zo beweerde de 63-jarige Luxemburger, ‘heeft totaal geen respect voor de mensenrechten van politici. De persvrijheid kent haar grenzen’. Juncker spreekt uit eigen ervaring. Britse kranten en magazines hebben in de afgelopen jaren veel geschreven over zijn vader, die tijdens de oorlog in de Duitse Wehrmacht moest dienen, en over de dubieuze belastingdeals voor multinationals die in zijn tijd als premier van Luxemburg zijn afgesloten.

Ook ging het vaak over het drankgebruik van Juncker. Dat leidde enkele malen tot opmerkelijke optredens tijdens topontmoetingen. Juncker heeft altijd volgehouden dat zijn wankele tred te maken heeft met rugklachten. Het imago van Juncker op het eiland is, mede door toedoen van de pers, zo beroerd dat David Cameron hem indertijd heeft gevraagd zich niet te bemoeien met de referendumcampagne.

Juncker is niet de enige commissievoorzitter die te maken heeft met de spotzucht van kranten als The Sun en The Daily Mail. In de jaren negentig diende de Fransman Jacques Delors als een geliefde kop van jut voor Fleet Street. De Britse kranten hebben een invloedrijke rol gespeeld bij de Brexit. Na de recente Sun-kop ‘EU Dirty Rats’ pleitte de Tsjechische justitiecommissaris Vera Jourova voor een ‘Europese media-aanpak die gebaseerd is op kwaliteit en intelligente regulering’.

Juncker is tegen persregulering door overheden. In het Verenigd Koninkrijk is de Labourpartij van Jeremy Corbyn wel voor het aan banden leggen van de persvrijheid, die teruggaat tot het eind van de 17de eeuw. De socialist heeft het vooral voorzien op de rijke eigenaren van rechtse kranten, onder wie Rupert Murdoch. Tevens wil hij de BBC ‘democratiseren’. In haar congrestoespraak merkte Theresa May afgelopen week op dat de oppositieleider ondertussen geen moeite heeft met werkzaamheden voor de Iraanse staatstelevisie.

De premier zei dat aanvallen van de pers niet leuk zijn, maar dat een politicus ermee moet leven. 

Verbetering: Jean-Claude Juncker uitte zijn kritiek op de Britse pers in een vraaggesprek waarin hij zich een pleitbezorger toonde van de persvrijheid. Die context miste in dit stuk. In een eerdere versie van het stuk stelden kop en intro dat Juncker de persvrijheid in Groot-Brittannië te ruim vindt. Dat is niet juist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden