Voorzitter en Kamerlid GroenLinks stappen op na leugen over relatie

Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks zijn opgestapt. De twee verzwegen voor hun partij dat ze een liefdesrelatie hadden en blijken nu opnieuw niet de hele waarheid te hebben verteld, aldus GroenLinks.

Partijvoorzitter Marjolein Meijer tijdens haar speech op het congres van GroenLinks in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.  Beeld ANP
Partijvoorzitter Marjolein Meijer tijdens haar speech op het congres van GroenLinks in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld ANP

Meijer en Grashoff biechtten vorige week op dat ze sinds april vorig jaar een relatie hadden. Het leek toen bij een uitbrander te blijven, ook al lag de liefdesverhouding de partij zwaar op de maag omdat Meijer onder meer functioneringsgesprekken met Kamerleden en dus ook met Grashoff moest voeren. Toen de voorzitter die taak neerlegde en Grashoff aankondigde dat dit zijn laatste periode als Kamerlid zou zijn, leek de kou uit de lucht.

Maar dinsdag kwam het partijbestuur ter ore dat Meijer en Grashoff al ruim voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar samen waren. 'Dat veroorzaakte een vertrouwensbreuk', laat GroenLinks weten. Volgens partijleider Jesse Klaver is er vorige week 'stevig doorgepraat en indringend gevraagd: is dit het hele verhaal? Als vervolgens blijkt (...) dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd.' De twee boden daarop hun ontslag aan.

Door het stof

Grashoff ging woensdagmiddag diep door het stof bij zijn gedwongen afscheid van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib las woensdagmiddag in de Kamer zijn afscheidsbrief voor. De zichtbaar aangedane Grashoff vertrekt 'met pijn in het hart, maar ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken'. De 'grote fouten' die hij heeft gemaakt bij de liefdesrelatie die hij aanknoopte met partijvoorzitter Meijer 'spijten mij heel erg', aldus Grashoff. Die hebben het vertrouwen van de partij en de fractie geschaad. 'De consequentie kan nu alleen maar zijn dat ik mijn functie neerleg', schrijft Grashoff in zijn afscheidsbrief.

Klaver

Klaver zei het 'klote' te vinden om 'op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega's die veel voor onze partij hebben betekend'. Het is volgens hem ook 'niet aan anderen om te oordelen over de liefde tussen twee mensen'. Maar 'wel is het zo dat, in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt.'

De partijvoorzitter is met de medebestuursleden ook eindverantwoordelijk voor de selectie van kandidaat-Kamerleden. Zij benoemen de commissie die de kandidatenlijst samenstelt.

Grashoff is een veteraan binnen GroenLinks en verkeerde jaren aan het Binnenhof. Hij zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer en keerde daar in 2015 terug. In de tussentijd was hij partijvoorzitter. Meijer nam die taak in 2015 van hem over.

Vorige week stelde GroenLinks nog geen aanwijzingen te zien voor belangenverstrengeling. Op vragen daarover wil de partij niet ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden