Voorzitter die geld ophaalde om NEC te redden

Een ouderwets bestuurder die honderden bedrijven met succes aansprak om de Nijmeegse voetbalclub te steunen.

Henk van de Water

In een tijd dat voetballers sneller van clubs wisselen dan boombladeren van kleur is het bijna een mirakel als een speler een bestuurder uit het verre verleden in de armen sluit.

Oud-speler Arno Arts zette na het overlijden van voormalige NEC-praeses Henk van de Water een foto van hem en de overleden voorzitter op Facebook. 'Met juist beleid, de hoofden koel vochten we met hem als voorganger voor de Nijmeegse club.' 'In het voetballen is het uit het oog uit het hart. Maar dat gold niet voor hem', zo licht hij toe. Arts kwam op jonge leeftijd bij NEC in het eerste elftal. In dat jaar overleed zijn moeder. 'Ik had nog een broertje van 12 jaar. Van de Water kwam veel bij ons thuis om te helpen. Hij was echt een ouderwets bestuurder.'

Bij NEC had hij de bijnaam van Zeeuws Meisje. 'De club zat in die periode in grote financiële problemen. Je hoefde niet aan te kloppen voor iets extra's. Toen ik werd verkocht aan FC Luzern voor 7 ton in guldens, zei hij eerlijk: 'Jij hebt hiermee de club gered.' Bob van de Water, een van zijn drie kinderen, zegt dat zijn vader blij kon zijn als NEC in de nacompetitie terechtkwam. 'Het risico van degradatie nam hij op de koop toe. Belangrijker waren de inkomsten van de extra wedstrijden.'

Henk van de Water, van 1987 tot 1994 de voorzitter van NEC in Nijmegen, overleed op 3 juni in zijn woonplaats Malden, één dag voor zijn 80ste verjaardag. De oorzaak was hartfalen. 'Het zwakke hart was al twintig jaar bekend. Hij heeft er veel langer mee geleefd dan iedereen had verwacht. In april heeft hij nog zijn negende kleinkind kunnen zien', zegt Bob van de Water.

Van de Water werd in 1937 geboren, een jaar nadat zijn vader in Nijmegen een eigen aannemersbedrijf was begonnen. Met twee broers kwam Henk van de Water in de jaren vijftig in het familiebedrijf. Toen hij in 1963 directeur werd, was Van de Water uitgegroeid tot een van de grootste bouwbedrijven van de stad.

Vele grote projecten, zoals het nieuwe onderkomen van de GGD en het hoofdkantoor van De Klok Logistics, werden door Van de Water gebouwd. In 1978 werd de Hazekamptribune in De Goffert door Van de Water overdekt.

De broers Van de Water waren toen al fanatieke NEC-supporters. In 1981 werd Henk van de Water gevraagd voor het bestuur. Zes jaar later werd hij voorzitter. Hij moest de boel financieel op orde brengen. Hij zette het mes in de uitgaven en probeerde de inkomsten te vergroten, onder meer door oprichting van de Ondernemers Sociëteit Regio Nijmegen. De huidige stadionmanager Theo van Benthum kwam in 1987 als verzorger bij NEC. 'Hij ging de ondernemers langs en zei dan 'niet ouwehoeren, je moet de club sponsoren. Binnen korte tijd had hij driehonderd tot vierhonderd sponsors bijeen.'

Bob van de Water weet nog dat zijn vader de mensen belde. 'En dan zeiden ze: 'Oké, maar dan moet die trainer komen'. Of: 'alleen als die spelers worden gekocht'. En dan zei mijn vader: 'Daar komt niks van in.' In 1992 nam NEC De Goffert voor een symbolisch bedrag over van de gemeente.

Toen Van de Water in 1994 het voorzitterschap overdroeg , was NEC een financieel gezonde club. Hans van Delft die vanaf 1997 tien jaar voorzitter was, zei dat zonder Van de Water 'NEC niet meer had bestaan'.

Van de Water, die later nog erevoorzitter zou worden, bleef NEC altijd trouw. Hij kon zich flink ergeren aan bestuurders die het beter wisten dan de technische staf of het publiek dat het liet afweten als NEC weer eens in de eerste divisie speelde. Dat stak hij niet onder stoelen of banken. Maar de supporters droegen hem op handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden