Voorzitter D66: eindelijk bevrijd van het juk van de regeringsdeelname

Ondanks zetelverlies voor D66, eerst in de Tweede Kamer en na de Statenverkiezingen ook in de senaat, is partijvoorzitter Schouwen optimistisch....

Het zijn minuscule triomfen waar D66 zich dezer dagen aan vastklampt. In vijf provincies is de partij op 7 maart uit de Provinciale Staten verdwenen. In de Eerste Kamer gaat zij van drie naar twee zetels, en als het tegenzit naar één.

Toch is Gerard Schouw, die in dat geval als enige senator zou overblijven, optimistisch. D66 groeit, stelt hij. ‘We zijn van 1,9 procent van de stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen naar 2,5 bij de Statenverkiezingen gegaan. Een kleine vooruitgang, maar de eerste in 12 jaar.’

Schouw, die tevens partijvoorzitter is, heeft een rapport opgesteld over de toekomst van D66. Zijn belangrijkste vaststelling luidt dat die er is. ‘Het programma is uitstekend en het gedachtengoed van D66 is nog levend. Er is een heel blok kiezers te bedienen.’ Nu het nieuwe kabinet liberale verworvenheden uit de Paarse periode ter discussie stelt, heeft D66 iets om duidelijk oppositie mee te voeren.

Schouw tekent een diagram op papier. De VVD – de andere liberale partij – wordt naar rechts getrokken door Verdonk en vooral door Wilders. De PvdA heeft, in deze coalitie, links-liberalen minder te bieden. GroenLinks-leider Halsema tracht wel in de links-liberale vijver te vissen, maar krijgt haar partij volgens Schouw niet mee. Met een grote cirkel tekent hij het electorale jachtgebied van D66.

‘Daar komt bij dat we een goede leider hebben, die door de hele partij wordt erkend.’ Alexander Pechtold, als minister voortdurend in opspraak, blijkt zich aan de interruptiemicrofoon van de Tweede Kamer als een vis in het water te voelen. Hij lijkt vaker aan het woord dan op grond van drie zetels mag worden verwacht. Een periode kan worden afgesloten waarin Pechtold om de macht streed met Boris Dittrich en Lousewies van der Laan. Zoiets komt een partij die een andere politiek belooft niet ten goede.

‘Ook zijn we eindelijk bevrijd van het juk van de regeringsdeelname’, zegt Schouw. In zijn rapport stelt hij dat de positie in het kabinet-Balkenende ‘ongelukkig’ was. ‘Oppositie voeren tegen je eigen kabinet is moeilijk’, schrijft Schouw. ‘Kiezers belonen nooit wankelmoedigheid en ambivalentie.’

Dat regeringsdeelname een vergissing was, wil Schouw nog net niet zeggen. Liever praat hij over de toekomst. Hij stelt een Democratisch Forum voor, een ‘D66-academie’ , het project ‘parels aan de basis’, een ledenwerfcampagne en een opschoning van interne partijregels.

Schouw bespeurde enthousiasme toen hij met Pechtold door de provincies toerde. ‘Je voelt het heel duidelijk: er zit een tinteling in de lucht. De lente begint.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden