Nieuws

Voorzitter Coöperatie Laatste Wil vrijgelaten, nog wel verdachte

De voorzitter van Coöperatie Laatste Wil (CLW), Jos van Wijk, is weer op vrije voeten. Hij blijft nog wel verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Het OM Oost-Nederland meldt donderdagavond dat het daarbij niet gaat om de CLW, maar om een andere organisatie.

Dylan van Bekkum
Jos van Wijk, voorzitter van Coöperatie Laatste Wil. Beeld Arie Kievit
Jos van Wijk, voorzitter van Coöperatie Laatste Wil.Beeld Arie Kievit

Van Wijk (73) werd dinsdag gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zou helpen bij zelfdoding of die plannen hiertoe zou beramen. Dat is in Nederland verboden. Ook het huis van Van Wijk is doorzocht, net als een andere woning in het kader van hetzelfde onderzoek.

Van Wijk werd woensdag verhoord door de politie over zijn mogelijke betrokkenheid bij zelfdoding. Volgens zijn advocaat Tim Vis kon de politie tijdens het verhoor ‘geen enkele individuele zelfdoding’ voorleggen waarbij Van Wijk betrokken zou zijn.

‘Wij zijn blij dat Jos wordt vrijgelaten, hoewel dat deze aanhouding niet minder onnodig en disproportioneel maakt’, zegt advocaat Vis donderdag in een reactie. ‘Jos stelt zich, net als de CLW, coöperatief en transparant op. Hij ontkent met klem het verwijt dat is gemaakt en benadrukt dat zowel hij als de CLW binnen de kaders van de wet opereert. Wij zien het verdere onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet.’

Het OM vindt het niet langer noodzakelijk om Van Wijk vast te houden, maar hij is nog steeds een verdachte in het onderzoek. Dat zou niet CLW zijn. ln het persbericht wordt gemeld: ‘De verdachte wordt ervan verdacht te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. De verdachte is betrokken bij CLW, maar de conclusie dat met de criminele organisatie (dus) de CLW wordt bedoeld, is niet juist’.

Wel kijkt het OM in het onderzoek ook naar de rol van CLW. Mogelijk heeft Van Wijk in een andere samenstelling dan de organisatie van CLW de wet overtreden. Er is sprake van een criminele organisatie als twee of meer mensen gestructureerd misdrijven plegen of beramen.

Verband met eerdere arrestatie

Eind juli van dit jaar werd Alex S. gearresteerd. Deze 28-jarige man uit Eindhoven zou zelfdodingspoeder hebben verkocht en zou lid zijn van CLW. Het onderzoek naar S. wordt uitgevoerd door het Oost-Brabantse parket, maar omdat de man lid is van de CLW is er volgens het OM wel sprake van ‘een verband’ met het onderzoek naar Van Wijk.

CLW zet zich al jaren in voor meer (legale) mogelijkheden om een levenseinde te kiezen. Zo wordt er een plan uitgewerkt voor een proeftuin, waarin enkele duizenden mensen onder begeleiding de mogelijkheid krijgen om over het zelfdodingspoeder ‘Middel X’ te beschikken.

Praten over gedachten aan zelfdoding kan bij 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 voor een gesprek. U kunt ook chatten op www.113.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden