Voorwaarden 'groen beleggen' verscherpt

De eisen ten aanzien van 'groen beleggen' worden met ingang van volgend jaar strenger. Alleen projecten die echt vernieuwend en aantoonbaar beter voor het milieu zijn, komen er nog voor in aanmerking....

Reden voor aanscherping van de regels is een reeks artikelen in de Volkskrant, waaruit blijkt dat 'een aantal grote banken op het randje van de regeling voordeel behaalden', zoals een woordvoerster van Financiën het verwoordt.

Zogenaamde 'groenbanken', bank-dochters die zijn opgericht voor groen beleggen, krijgen van het ministerie van Financiën een erkenning als groenbank als ze 70 procent van de ingelegde gelden in groenfondsen beleggen. Rabo Groen Bank en Postbank Groen lijken de miljarden guldens die ze eind vorig jaar bij duizenden spaarders hebben opgehaald, niet tijdig te kunnen uitzetten bij erkende groene projecten.

Als ze de norm van 70 procent niet halen, riskeren ze daarmee verlies van hun groenfonds-status. In dat geval zouden duizenden spaarders niet kunnen profiteren van de fiscale voordelen die hun bij de investering waren beloofd. Dat fiscale voordeel komt neer op 2,5 procent extra rendement.

Rabo Groen Bank heeft een deel van het opgehaalde kapitaal gebruikt voor projecten die eerder 'wit' gefinancierd werden, een ander deel is gebruikt voor projecten die nog op de plank liggen. Veel geld is nog helemaal niet besteed. Ook Postbank Groen zegt meer geld te hebben opgehaald dan er groenprojecten zijn.

Volgens het ministerie van Financiën hebben de banken te veel geld opgehaald om optimaal van een fiscale overgangsregeling te kunnen profiteren die aan groen beleggen extra voordelen biedt.

Om commercieel voordeel in te dammen en voordelen voor het milieu te benadrukken, hebben de ministeries van Milieu en Financiën de notitie Verdonkergroening regeling groenprojecten opgesteld. Vanaf 1 januari 2002 moeten milieuvriendelijke en energiezuinige projecten aan hogere eisen voldoen om onder de fiscaal gunstige regeling te vallen. Een belegging is pas groen als het gaat om projecten met een vernieuwend karakter, die bovendien in de toekomst zelfstandig commercieel kunnen worden geëxploiteerd.

Wat Pronk en Bos betreft, krijgen particulieren juist méér mogelijkheden om in het buitenland groen te beleggen. Nu staan projecten met een vermogen tot tien miljoen gulden open. De bewindslieden willen die grens optrekken naar twintig miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden