Voorwaardelijke straf geëist tegen ex-baas NIB Strating

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in de beursfraudezaak voorwaardelijke gevangenisstraffen en geldboetes geëist tegen twee medewerkers van effectenhuis NIB Strating....

Van onze verslaggevers

Tegen ex-directeur Dick du C. eist justitie tien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk en een geldboete van 100 duizend gulden. Zijn ex-collega Nico A. hoorde zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, eisen en een geldboete van 50 duizend gulden. Bij veroordeling wordt de celstraf omgezet in dienstverlening. De verdenking dat Du C. ook betrokken was bij oplichting van de Kuwayt Investment Office, het beleggingsvehikel van de emir van Koeweit, moest justitie intrekken. Dit feit heeft zich tot 1992 voorgedaan en is inmiddels verjaard.

Volgens het OM was er binnen Strating Effecten (later NIB Strating) sprake van een langdurig, hecht en nauw samenwerkingsverband tussen de twee verdachten en de in Zwitserland woonachtige Nederlandse vermogensbeheerder Dirk de Groot, een van de hoofdverdachten in de Clickfondszaak.

De verdachten, zo stelde justitie, onttrokken geld van een aantal klanten aan het zicht van de fiscus via een stelsel van coderekeningen dat werd aangehouden door Mississipi, een bedrijf van Dirk de Groot. Geld van klanten werd via Zwitserland weer teruggesluisd naar sub-rekeningen bij de Amsterdamse beursbank Kas-Associatie en belegd op de Amsterdamse beurs door Strating Effecten.

Volgens justitie zijn de overeenkomsten die tussen Mississipi, de Kas-Associatie en Strating Effecten werden afgesloten vals. In die overeenkomst werd een gefingeerde naam gebruikt terwijl de verdachten op de hoogte waren van de naam van de feitelijke gebruiker van deze rekeningen. Dat wisten ze, zo stelt justitie, omdat zij zelf ook een dergelijke sub-account of coderekening hadden. Daarop is geld aangetroffen dat niet aan de belasting is opgegeven. De verdachten wordt echter geen belastingfraude verweten omdat justitie de gegevens over de rekeningen van de Zwitserse justitie heeft gekregen op voorwaarde dat deze niet voor vervolging van belastingfraude worden gebruikt.

Advocaat V. Koppe bestrijdt dat er sprake is van valsheid in geschrifte. Volgens de raadsman van Dick du C. is een dergelijk gebruik van gecodeerde namen normaal in het zakelijke verkeer. Bovendien waren alle bij de betwiste overeenkomst betrokken partijen op de hoogte van het feit dat het hier om coderekeningen ging.

Bovendien is het gebruik van codenamen ter bescherming van de privacy toegestaan, stelt Koppe. Dat wordt onderschreven door de minister van Justitie, die heeft verklaard dat het gebruik van coderekeningen bij een financiële instelling is toegestaan. Koppe bepleitte dan ook vrijspraak voor Du C. Advocaat M. Zee deed hetzelfde voor A.

De zaak tegen Dick V., eveneens een ex-medewerker van NIB Strating, is uitgesteld. Hij wordt door justitie ook verdacht van valsheid in geschrifte en lidmaatschap van dezelfde criminele organisatie. De rechtbank doet eind maart uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden