Voorwaardelijke detentie en werkstraf slapende mariniers

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft twee Nederlandse mariniers maandag veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke militaire detentie en een werkstraf van zestig uur....

De 19-jarige J.B. en de 20-jarige M.F. waren in augustus vorig jaar tijdens hun wacht in Irak in slaap gevallen. Het Openbaar Ministerie had vijf maanden militaire detentie geëist.

De rechtbank is van mening dat hier geen sprake was van een oorlogssituatie. Het OM stelde twee weken geleden, tijdens de behandeling van de zaak, dat de twee in slaap vielen 'in tijden van oorlog'.

Het voorval gebeurde vorig jaar op 15 augustus toen het tweetal tijdens hun wacht om kwart voor zes 's ochtends in slaap was gevallen. Daardoor waren zij niet in staat het bewakingsgebied te controleren en ontstond volgens het OM gevaar voor de veiligheid van de manschappen; een bedreigende situatie die tot desastreuze gevolgen had kunnen leiden.

De Nederlandse mariniers waren in augustus nog maar net begonnen met hun missie in Al Muthanna, in het zuiden van Irak. De omstandigheden waren die eerste weken nog zeer primitief. De mariniers hadden hun kampement opgeslagen op een rangeerterrein bij de stad As Samawah. Slapen was vaak een probleem wegens de extreme hitte overdag en 's nachts. Er waren nog geen tenten met airconditioning en de temperatuur liep overdag in de zon soms op tot 70 graden Celsius.

De rechtbank liet in de straf meewegen dat het tweetal nooit eerder een strafbaar feit heeft gepleegd en dat de omstandigheden zwaar waren. Dat de omstandigheden zo waren dat de mariniers er niets aan konden doen dat ze in slaap vielen, achtte de rechtbank niet aannemelijk.

De mariniers zijn na hun wachtdelict niet tuchtrechtelijk gestraft en hebben hun vier maanden in Irak gewoon uitgediend.

De mariniers zijn opgelucht over de uiteindelijke straf die hen is opgelegd, aldus hun raadsman S. Springer: 'Ten opzichte van de eis van vijf maanden is dit toch iets heel anders.'

De twee mariniers gaan vermoedelijk niet in beroep, verklaarde de raadsman omdat ze in januari volgend jaar afzwaaien en het hoger beroep pas over een jaar zou dienen. Springer: 'Bovendien stelde de rechtbank dat er geen sprake was van een oorlogssituatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden