NieuwsKlauss Ross

Voorwaardelijke celstraf voor natuurgenezer Klaus Ross na overlijden drie patiënten

De rechtbank in het Duitse Krefeld heeft natuurgenezer Klaus Ross (62) maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Ross wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders. Het Duitse Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

ANP
Rechtbanktekening van Klaus Ross.  Beeld ANP Graphics
Rechtbanktekening van Klaus Ross.Beeld ANP Graphics

Ross behandelde in 2016 Nederlandse kankerpatiënten in het Duitse dorpje Bracht, vlakbij Roermond. Twee vrouwen en een man overleden na deze behandeling. Onder hen een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg. Volgens justitie overleden zij als gevolg van een forse overdosis van het alternatieve middel 3-broompyruvaat (3-BP), een glucoseremmer. Ross zou geweten hebben hoe gevaarlijk de stof was en dat overdosering leidt tot ernstige bijwerkingen.

De natuurgenezer gebruikte voor het doseren van de stof bovendien een weegschaal die daartoe niet geëigend was, aldus de officier van justitie. Hij heeft in de drie fatale gevallen niet gecontroleerd hoe hoog de toegediende dosis was. Daarmee heeft hij volgens de aanklager de regels van de geneeskunst genegeerd.

Ross’ advocaat pleitte voor vrijspraak, of op zijn minst een milde voorwaardelijke gevangenisstraf. Sinds de fatale dag op 27 juli 2016 is zijn vrouw van hem gescheiden en wil zijn zoon niets meer met hem te maken hebben. In een emotioneel laatste woord zei een snikkende Ross het gebeurde te betreuren. ‘Ik vind het heel erg’, zei hij. ‘Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet.’

Ross werkt nu als zelfstandig verpleger en moet het naar eigen zeggen doen met een bruto inkomen van 1100 euro per maand, liet hij desgevraagd aan de rechtbank weten.

Lees verder

‘Heilpraktiker’ Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek?

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden