Voorwaardelijke celstraf geëist om fout chirurg

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag drie maanden voorwaardelijk geëist tegen Nick R., een maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hem is mishandeling met zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Hij had na een operatie een wondgaasje in de buik van zijn patiënte laten zitten. R. voerde tussen 2006 en 2009 operaties voor maagverkleining uit in Emmen. Veel van zijn patiënten liepen complicaties op of overleden.

R. stond voor de rechtbank in Assen tussen veel oud-patiënten en nabestaanden. De emoties liepen hoog op. De rechter moest hen tot kalmte manen omdat ze de uitspraken van R. van commentaar voorzagen. Voor hen is de maagchirurg een horrordokter. Hijzelf zei aan het begin van de zitting te hopen dat 'ik eindelijk alles kan afronden en achter me laten'.

Zeventien patiënten of hun nabestaanden deden aangifte en het OM deed drie jaar onderzoek. De chirurg is uiteindelijk alleen vervolgd voor de misser met het wondgaasje.

De operatie was in februari 2009. Het operatieteam wist na de maagverkleining dat er een wondgaasje zoek was. De hele operatiekamer werd afgezocht. De chirurg beweerde met klem dat het niet in het lichaam van de patiënte was achtergebleven. Iemand deed het voorstel de patiënte met een röntgenapparaat te onderzoeken, maar R. voelde daar niks voor. Hij ondernam geen enkele actie. Drie maanden later werd het gaasje in de buik van de vrouw teruggevonden, nadat ze had geklaagd over hevige buikpijn.

Het was niet voor het eerst dat er iets fout ging. In 2008 vielen er drie doden na maagverkleining. In de eerste maanden van 2009 kwamen er nog eens twee bij. Het aantal complicaties was eveneens opvallend hoog. Chirurg Nick R. was er steeds bij betrokken.

Het Scheper Ziekenhuis besloot in 2009 te stoppen met de maagverkleining, kort nadat Berry Petersen uit Meppel was gestorven op de operatietafel. Hij werd 40 jaar. Berry had een maagband die ernstig verkleefd was geraakt. Het ziekenhuis van Hoogeveen verwees hem naar R. en die stelde voor een maagverkleining te doen. Hij waarschuwde dat het moeilijk zou zijn, maar dat hij het aandurfde.

Uit de obductie bleek dat Berry is overleden aan naadlekkages, lekken in de naden waar de maag is dichtgeniet. Het zijn vaker voorkomende complicaties. Volgens het OM is niet gebleken dat de chirurg in dit geval 'noodzakelijkerwijs onzorgvuldig' heeft gehandeld.

In Nederland is alleen de neuroloog Ernst Jansen Steur de cel in gegaan voor medische missers. Voorwaardelijke straffen worden vaker uitgedeeld. Zo kreeg een 54-jarige basisarts uit Heemstede in juni 2013 een jaar voorwaardelijk omdat hij een borstkankerpatiënte had behandeld met acupunctuur en 'korreltjes'. In 2006 kregen een arts en een verpleegkundige van een abortuskliniek in Utrecht voorwaardelijke straffen omdat ze te hoge doses verdovingsmiddel hadden toegediend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden