Voorwaardelijk cel get tegen fondsbelegger

'Dat moet je even voor je houden. Koop de markt maar leeg'..

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Deze eis formuleerde het OM dinsdag voor de Amsterdamse rechtbank in twee voorkenniszaken rond de bedrijven RingRosa en Landis, die speelden in 2001. Paul Kuiken, ex-topman van laatstgenoemd ICT-bedrijf, hoorde twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen, plus een boete van tienduizend euro wegens uitlokking.

Officier van justitie Van Dis-Setz stelt dat het handelen van Burgers en Kuiken past in de reeks bedrijfsschandalen van de afgelopen jaren. Beide mannen waren bekende personen in de financi wereld. Hun handelswijze doet 'juist door de positie van betrokkenen grote schade aan het vertrouwen dat de burger stelt in het functioneren van de effectenmarkt en de integriteit van het bedrijfsleven', aldus het OM.

Burgers en een collega voerden in juli 2001 een telefoongesprek met Kuiken, waarin deze vraagt of het Orange Fund wil meedoen aan een onderhandse aandelenemissie tegen een prijs van 6 euro per aandeel. Ook vraagt hij of de beheerders van Orange Fund de beurskoers van Landis 'wat meer stevigheid kunnen geven, zodat die 6 euro voor alle partijen het komende uur er wat prettiger uit zou zien'. Op dat moment, twintig minuten voor het sluiten van de handel, ligt de koers van Landis rond de 5,30 euro.

Vaststaat dat Burgers kort na het gesprek opdracht heeft gegeven om aandelen Landis te kopen voor het Orange Fund, in totaal 139 duizend stuks, waarna de koers sterk steeg. De buitenwereld hoorde pas de volgende dag van de emissie.

Alle telefoongesprekken die de vermogensbeheerder voerde, zijn opgenomen. Deels omdat dit standaard geschiedt bij grote banken, en deels na telefoontaps van Justitie. Zo meldt Burgers aan de handelaar die de aandelen moet kopen dat er een emissie aankomt, op zes euro: 'Dat moet je even voor je houden'. Hij geeft opdracht de markt 'leeg te kopen' tot een koersniveau van rond de zes euro. Het aandeel Landis sloot enkele minuten later op 6,05 euro.

Tegen een medewerker van Landis zegt hij de volgende dag: 'Wij hebben op verzoek van Paul (Kuiken, red.) de koers wat hoger gezet'. En: 'Het betreft uiterst koersgevoelige informatie'.

Tegen onder meer de Fiod heeft Burgers toegegeven dat hij de koers van Landis aan het 'orkestreren' was. Ook gaf hij toe te hebben gehandeld met voorkennis. Door het Dutch Securities Institute (DSI) is hij nadien tot tweemaal toe berispt voor zijn handelwijze. Zijn werkgever Kempen en zijn ex-collega hebben schuld bekend, en strafvervolging afgekocht met een boete.

Maar Burgers heeft intussen besloten zijn eerdere verklaringen te herroepen. Hij weigerde een schikking, waarmee hij voor vijfduizend euro vervolging had kunnen afkopen. Na een eigen reconstructie concludeert hij dat hem niets te verwijten valt. Hij zegt dat het kopen van de aandelen Landis voortvloeide uit een al langer lopend aankoopprogramma, en uit de omzetcijfers die Landis die ochtend publiceerde. Het OM doet zijn ommezwaai af als 'niet geloofwaardig'.

In de zaak RingRosa zou hij volgens het OM eveneens met voorkennis hebben gehandeld, na een onderonsje met twee bestuurders. Hierdoor wist Burgers wanneer RingRosa failliet zou kunnen gaan en onder welke voorwaarden het bedrijf een lening had afgesloten. Enkele dagen later verkocht hij namens het Orange Fund aandelen RingRosa. Kort daarna stortte de koers in. Burgers doet het moment van de transactie af als 'toeval'. Ook hier heeft zijn ex-werkgever Kempen schuld bekend.

Burgers laat zijn verdediging niet over aan zijn advocaat. Donderdag wil hij zelf een pleidooi houden. De ex-beheerder, naar eigen zeggen 'een vermogend man', is tegenwoordig actief als ondernemer, belegger en commissaris.

Tegen Kuiken, nu directeur van enkele ICT-bedrijven, lopen nog andere strafzaken, onder meer wegens mogelijke fraude met opties. Het OM maakte gisteren bekend ook twee belastingzaken tegen Kuiken te willen beginnen. Het gaat onder meer om de bouw van zijn zwembad en een restaurant in de Amsterdam Arena.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden