Voorvrouw Farmers Defence Force had zaken als melkveehouder slecht op orde

Sieta van Keimpema, boegbeeld van boerenprotestgroep Farmers Defence Force, runde als melkveehouder een ondermaats bedrijf. Dat stelde de rechtbank in Utrecht donderdag. Daarmee is de contractopzegging van zuivelbedrijf FrieslandCampina met de melkveehouder uit het Friese Nes juridisch gegrond. Van Keimpema gaat in hoger beroep.

FrieslandCampina verbrak de banden met het melkveebedrijf van Sieta van Keimpema (links) in 2019. Beeld ANP
FrieslandCampina verbrak de banden met het melkveebedrijf van Sieta van Keimpema (links) in 2019.Beeld ANP

FrieslandCampina beëindigde in 2019 het lidmaatschap van Van Keimpema na meerdere vertraagde melkleveringen. Bovendien was het melkveebedrijf door een scala aan tekortkomingen – van een vuile melkput en verzakte vloerroosters tot een te hoge kalversterfte – aangemerkt als ‘aandachtsbedrijf’. Doordat de melkveehouder de verbeterplannen onvoldoende nakwam, zag FrieslandCampina zich genoodzaakt de banden te verbreken.

Volgens advocaat Dinant te Biesebeek, die het bedrijf van Van Keimpema bijstaat in het proces, had dat verbeterplan niet opgelegd mogen worden. De melkveehouder moet een dergelijk plan zelf opstellen, stelt de advocaat. Bovendien waren de voorschriften strenger dan bij andere leden van de coöperatie, waardoor de advocaat vermoedt dat er ‘stelselmatig is toegewerkt naar beëindiging van het lidmaatschap’.

Ook Van Keimpema beweert dat FrieslandCampina haar het leven zuur maakt omdat ze te kritisch was. De controles van het zuivelbedrijf zouden hebben plaatsgevonden vlak nadat Van Keimpema een kritische column had geschreven voor de Dutch Dairymen Board, waarvan ze tevens voorzitter is. FrieslandCampina ontkent dat de opzegging van het lidmaatschap iets met haar kritische houding te maken heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden