Voorvechter van zending en bijbelverspreiding in Afrika

Afgelopen zaterdag is theoloog Ype Schaaf, oudhoofdredacteur van het Friesch Dagblad en voorvechter van bijbelverspreiding in Afrika, op 73-jarige leeftijd overleden....

De hervormde theoloog Ype Schaaf werd op 12 april 1930 geboren in Leeuwarden. Van 1959 tot 1963 was hij secretaris van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in Kameroen en Gabon. Daarna werkte Schaaf vijf jaar lang als informatiesecretaris Afrika voor de Wereldbond van Bijbelgenootschappen. Van 1968 tot 1972 was hij bij het NBG als adjunct-algemeen secretaris belast met het binnenlands werk.

In 1977 volgde de overstap naar de journalistiek. Tot 1990 was hij hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Van 1992 tot 2001 verzorgde hij de eindredactie van Wereld en Zending, het oecumenisch tijdschrift voor missiologie.

Schaaf heeft veel over zending en bijbelverspreiding geschreven. Tot zijn publicaties behoren Hij ging zijn weg met blijdschap (1990), over de geschiedenis en de rol van de bijbel in Afrika, de Afrikaanse weg van Jezus (1996) en Verteren op eigen wijze (2001). Hij werkte ook mee aan de bundel In eigen teology? (Een eigen theologie?), het eerste theologisch werk in het Fries. Daarin wordt de vraag gesteld of het mogelijk is naar Afrikaans voorbeeld een eigen Friese theologie te ontwerpen.

Het Nederlands Bijbelgenootschap had Schaaf op 20 juni 2003 van dit jaar nog benoemd tot lid van verdienste. Dat gebeurde tijdens het symposium 25 jaar nieuwe Friese Bijbel. Het NBG heeft een traditie waarin mensen die zich in het bijzonder hebben ingezet voor het bijbelgenootschap en zijn doelstellingen lid van verdienste kunnen worden. Schaaf werd onderscheiden als ambassadeur van het nationale en internationale bijbelverspreidingswerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden