Voorvechter van wapenbeheersing

Onaantastbaar leek hij: senator Dick Lugar. Maar dinsdag werd hij overtuigend verslagen door een Tea Party-aanhanger.

Na een carriëre van ruim drie decennia in de Senaat, is politiek veteraan Richard Lugar (80) uiteindelijk geveld. Niet door ziekte of een schandaal, maar door een smadelijke politieke nederlaag in zijn thuisstaat Indiana. De langstzittende Republikeinse senator, die sinds 1976 maar liefst zes keer werd herkozen, verloor dinsdag verrassend en met ruime cijfers de voorverkiezing van zijn partij.


Meer dan 60 procent van de kiezers in Indiana gaf de voorkeur aan een Tea Party-kandidaat, gedeputeerde voor Financiën Richard Mourdock, boven de grote buitenlanddeskundige Lugar.


De voorvechter van nucleaire wapenbeheersing en politieke samenwerking legde het af tegen een havik die het liefst schopt tegen de Washingtonse elite. 'Zijn omarming van een ongenadige, partijpolitieke gedachtengang is onverenigbaar met mijn filosofie van bestuur', zei Lugar na zijn pijnlijke afgang.


De Tea Party-overwinning in de Senaatstrijd in Indiana toont aan dat grote gevestigde namen in Washington nog altijd kwetsbaar zijn. En het is ook een signaal aan president Obama met wie Lugar in zijn tijd als senator prima kon samenwerken. 'Hij was altijd bereid om over partijpolitieke grenzen heen te stappen en zaken voor elkaar te krijgen', aldus de president in een verklaring.


Lugar, die twee keer voorzitter was van de invloedrijke Buitenlandcommissie van de Senaat, was 36 jaar devrijwel onaantastbaar en onverslaanbaar in Indiana. Sinds 1988 won hij de Senaatsverkiezingen met steeds tweederde van de stemmen. In 2006 werd hij zelfs met meer dan 87 procent van de stemmen herkozen. Maar dit keer was het anders. Zijn verrichtingen en successen op het terrein van de buitenlandse politiek waren nu een blok aan het been geworden. Met groot gemak wist Mourdock Lugar in de afgelopen maanden neer te zetten als een vertegenwoordiger van het establishment.


De steun van de altijd onberispelijke senator voor sommige van Obama's plannen werkten ook niet in Lugars voordeel. Tot overmaat van ramp werd ook de discussie of hij nou wel of niet geregistreerd stond als kiezer in Indiana, een probleem voor 'Dick' Lugar.


'Jullie deden vandaag het onmogelijke', zei Mourdock (60) tot groot enthouasiasme van zijn aanhangers na de enorme nederlaag van Lugar. Of Mourdock ook een kans maakt in november, is nog maar de vraag. De Democraten hopen dat hij met zijn conservatieve opinies zoveel kiezers zal afschrikken, dat ze Lugars Senaatszetel eindelijk weer kunnen veroveren.


De politieke nalatenschap van Richard Green Lugar, geboren in Indianapolis, is eentje waarop de Republikein nog jaren trots op kan zijn. De voormalige burgemeester van Indianapolis zal vooral worden herinnerd als de Senator die zich wereldwijd sterk maakte voor de ontmanteling van massavernietigingswapens. Zo stond Lugar begin jaren negentig aan de basis van het miljardenprogramma om de voorraden chemische-, biologische- en nucleaire wapens in de voormalige Sovjet-republieken te ontmantelen en te vernietigen. De Republikein werkte hierbij samen met zijn Democratische oud-collega Sam Nunn.


Het tweetal werd hiervoor in 2000 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Lugar zag deze politieke samenwerking als een voorbeeld van hoe Republikeinen en Democraten resultaten konden boeken. Maar in dit verkiezingsjaar hadden de Republikeinse kiezers geen trek in dit verhaal.


ROMNEY WINT MET GEMAK

MITT ROMNEY HEEFT DINSDAG ZIJN POSITIE VERDER VERSTEVIGD ALS Dé REPUBLIKEINSE KANDIDAAT VOOR DE PRESIDENTSVERKIEZINGEN IN NOVEMBER. ROMNEY, DE ENIGE OVERGEBLEVEN SERIEUZE KANDIDAAT BIJ DE REPUBLIKEINEN, WON DE VOORVERKIEZINGEN VAN ZIJN PARTIJ IN DE STATEN INDIANA, NORTH CAROLINA EN WEST VIRGINIA MET GEMAK. HIJ HEEFT NU MEER DAN 900 KIESMANNEN VERZAMELD EN KOMT DAARMEE DICHT BIJ DE 1144 GEDELEGEERDEN DIE HIJ NODIG HEEFT OM ZIJN NOMINATIE ZEKER TE STELLEN. RICK SANTORUM, DIE ZICH UIT DE RACE HEEFT TERUGGETROKKEN, HEEFT ZIJN STEUN UITGESPROKEN VOOR ROMNEY, AL WAS HET VOLGENS SOMMIGE COMMENTATOREN WEL ERG ZUINIG. ROMNEY WON NIET OVERWELDIGEND: HIJ VEROVERDE 84 VAN DE 107 BESCHIKBARE KIESMANNEN IN DE DRIE STATEN. HIJ WON ALLE 27 KIESMANNEN IN INDIANA, 36 GEDELEGEERDEN IN NORTH CAROLINA EN 21 IN WEST VIRGINIA. DE TEXAAN RON PAUL IS DE ENIGE ANDERE REPUBLIKEIN DIE NOG IN DE RACE IS, AL HEEFT HIJ MET 100 KIESMANNEN GEEN SERIEUZE KANS MEER OM HET OP TE NEMEN TEGEN DE ZITTENDE PRESIDENT BARACK OBAMA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden