Vooruitzicht IMF opnieuw somberder

Christine Lagarde voorziet een lagere groei van de wereldeconomie. Europa is en blijft de zwakke schakel.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

TOKIO - De crisis is weer terug bij af. De tot nu toe genomen maatregelen sinds 2008 hebben de wereldeconomie niet uit het slop kunnen trekken.

Dit blijkt uit de World Economic Outlook die het IMF vandaag zal presenteren tijdens de jaarvergadering in Tokio. Bijna desperaat zoeken ministers van de 188 landen die bij het IMF en de Wereldbank zijn aangesloten, de komende week naar mogelijkheden om de groei van de economie wereldwijd aan te zwengelen en meer banen te creëren.

De groeiverwachting voor de hele wereldeconomie is voor de derde keer in een jaar door het IMF naar beneden bijgesteld: nu van 3,6 naar 3,3 procent. Ook de verwachtingen van een herstel in 2013 zijn niet erg hoog meer: een groei van 3,6 procent. Dit zijn de slechtste cijfers sinds 2009.

Volgens IMF-directeur Christine Lagarde is de eurozone het epicentrum van de crisis. Het IMF vindt dat de hervormingen in Europa - zoals verdere integratie en de vorming van een bankenunie - niet snel genoeg gaan. Nu het economische herstel uitblijft, staat vooral Griekenland het water zo na aan de lippen dat kwijtschelding van schulden onontkoombaar lijkt.

De Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, Menno Snel, gaf dit weekeinde in het Financieele Dagblad al een hint in die richting. Maar de EU is fel tegen. Hoogleraar Harald Benink van de Universiteit Tilburg denkt dat kwijtschelding de enige mogelijkheid is. 'Maar landen als Nederland en Duitsland hebben de kiezers beloofd dat al het geld uit Griekenland zou terugkomen. Die belofte willen ze niet loslaten.'

Daarnaast staat de VS voor de beruchte 'fiscal cliff': een serie van bezuinigingen en belastingverhogingen die de economie na de presidentsverkiezingen nog verder het moeras in dreigen te trekken. En ten slotte hapert nu ook de laatste motor van de wereldeconomie: die van de opkomende economieën. De groeicijfers voor landen als China en India zullen voorlopig niet meer in de dubbele cijfers komen.

Voor Nederland verwacht het IMF in 2012 een krimp van 0,5 procent, gevolgd door een groei met 0,4 procent volgend jaar. De werkloosheid loopt daarbij naar verwachting op, maar zou met 5,7 procent in 2013 tot de laagste in de eurozone blijven horen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden