Vooruit dan maar: nog even Herman Brood

Mag het nog even? Nou, vooruit. Dan doen we nog even '15 bijzondere pagina's' in Nieuwe Revu. Interviews in Vrij Nederland met Harry Muskee en Bart Chabot, plus een fijn overzichtsverhaal over zichzelf vermoordende kunstenaars in de wereld van de literatuur en de popmuziek....

Mag het wat minder? Nou nee. We zullen toch moeten weten dat Brood dood is. En dat hij illustere voorgangers had, zoals Kurt Cobain en Sid Vicious, die de zelfmoord gewild of ongewild tot kunstwerk verhieven (VN). Bovendien zouden we toch niet willen missen dat Chabot op zijn beurt ook wel 'een beetje boos' is. En dat 'het toch wat overdreven mediakabaal' rondom de zelfmoord van Herman Brood 'misschien wel degelijk een uiting is geweest van een geleidelijk gegroeid, nieuw identiteitsbesef' (HP/De Tijd). Daarom bladeren we Nieuwe Revu nog maar eens door, langs 'de mooiste foto's en gekste anekdotes' van fotograaf Gerard Wessel, 'de spannendste fragmenten uit de verhalen die hij (Brood dus) voor dit blad schreef' en de dertien pagina's over het leven van van 'Nederlands enige rock 'n' roll-held'. Te midden van al dat ge-Brood vormt De Groene een waar rustpunt met een bondige aanklacht tegen de 'dagenlange Brood-mediahype, die overigens aanzienlijk kleinschaliger zou zijn geweest buiten komkommertijd of in het geval van een natuurlijke dood'. Laatste zin: 'En in een kist op het podium lag Brood, als een godheid, gestorven voor ons, met als eeuwige boodschap: neemt, dit is mijn lichaam.'

Wat heeft de komkommertijd nog meer te bieden? HP/De Tijd haakt in op de discussie over vergrijzing en arbeidsimmigratie als middel om de veronderstelde economische problemen van de toekomst het hoofd te bieden. Volgens het blad levert arbeidsimmigratie alleen maar moeilijkheden op. Nederland moet de markt zijn werk laten doen, zich niet laten leiden door paniek en hijgerigheid, de staatsschuld verlagen en mikken op een dieseleconomie, met een lager leeftempo. De auteur van het artikel ziet er overigens niet tegenop om nog even door te schieten in zijn schets van een grijzere samenleving: 'Denk even na wat er niet is als er veel minder jeugd is. Er is minder criminaliteit, minder druggebruik, minder zinloos geweld op straat, minder hooligans. Minder fastfood-tenten en meer slow-food-restaurants. Minder disco's, meer grand cafés.' Het blad heeft ook een interessant verhaal - zij het wat laat - over de tragiek van Hannelore Kohl, de echtgenote van, die op 5 juli zelfmoord pleegde.

In VN verdedigt minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid zich tegen aanvallen op zijn omgang met minderheden. Onder de kop 'Eureka!' pakt het blad uit met een amusant verhaal over het lot van uitvinders en hun vondsten. Prinses Irene, SER-voorzitter Herman Wijffels en bioloog Willem Beekman leggen uit wat er schuilgaat achter hun dit voorjaar opgerichte NatuurCollege (de mens leren 'zich te herinneren dat ze deel zijn van een geheel; zo komen ze dichter bij hun eigen natuur'). Rudie Kagie schreef een mooi verhaal over kansloze latinojongens in New York, die zich lenen als model voor homofilms om een extra zakcentje te verdienen. VN brengt verder een special over schrijvers als projectontwikkelaar of grootverdiener.

In Nieuwe Revu een pakkend geschreven reportage over de rassenrellen in het Engelse Bradford, waaruit zowel de rechtse British National Party als de Anti Nazi League profijt probeert te trekken. Verder een verhaal over het strand bij Bloemendaal, de place to be voor jonge, mooie en succesvolle dertigers die er komen om te kijken en bekeken te worden. Bruine lijven, te gekke kleding en een alomtegenwoordige leegte.

De Groene bestaat vrijwel geheel uit een dubbeldik zomernummer voor twee weken over 'de poëzie' - van markies De Canteclaer, Neeltje Maria Min (een interview), Lord Byron, Slauerhoff, Dante en vele anderen. Elsevier was niet tijdig verkrijgbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden