Nieuws

Voortvluchtige psychiatrisch patiënt Peter M. opgepakt door politie

Peter M. is weer terecht. De psychiatrisch patiënt, die afgelopen weekend na zijn verlof niet terugkeerde in een kliniek in Den Dolder, werd op het station van Breda herkend door mensen die het opsporingsbericht met zijn foto hadden gezien. Hij is opgepakt door de politie. 

Dronefoto van het gebied rondom de forensisch-psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder.Beeld ANP

Eerder verklaarde de zus van Peter M. dat hun moeder door de politie werd beveiligd, omdat de vrees bestond dat hij haar iets wilde aandoen. 

De verdwijning van M. was opvallend, omdat hij in dezelfde forensische psychiatrische kliniek verbleef waar ook de moordenaar van Anne Faber woonde. Later bleek uit onderzoek dat de kliniek deze Michael P. op een onverantwoorde manier vrijheden had verleend, zonder de veiligheid van de maatschappij voldoende in het oog te houden.

In de hoop nieuwe problemen te voorkomen, zullen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Zeist de komende drie maanden dagelijks contact hebben met de kliniek Fivoor in Den Dolder. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) donderdag afgesproken met de directie van de kliniek, die dat tegenover het ANP heeft bevestigt.

Dekker riep de directie na het bekend worden van de verdwijning van Peter M. meteen op het matje. Naast de afspraak voorlopig dagelijks contact te hebben, heeft de directie toegezegd ‘eerder en helderder’ te communiceren bij incidenten, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Fivoor kreeg de afgelopen dagen forse kritiek omdat het vertrek van M. aanvankelijk niet was gemeld aan zijn familie, omwonenden van de kliniek of lokale autoriteiten. De burgemeester van Zeist moest van een journalist van het Algemeen Dagblad horen dat de M. niet van verlof was teruggekeerd.

M. werd vervolgd omdat hij in 2017 via internet had gezegd dat hij het station van Dordrecht met een atoombom wilde opblazen. Ook had hij iemand in Dordrecht aangevallen. M. werd vorig jaar van rechtsvervolging ontslagen, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was, een oordeel dat in hoger beroep werd gehandhaafd. Wel werd hij voor de periode van een jaar in de kliniek geplaatst.

Woensdag bracht de kliniek de verdwijning van M. naar buiten. Daarop verspreidde de politie zijn beeltenis, onder meer omdat M.’s medicatie mogelijk opraakte. M. lijdt volgens zijn familie aan schizofrenie en zou psychotisch zijn. Hij zou anderen iets kunnen aandoen.

Volgens BN/De Stem werd M. donderdagmiddag rond half twee herkend toen hij op het station van Breda een kaartje kocht aan het loket. Volgens de krant, die sprak met een medewerker van de dienst Veiligheid en Service van de Nederlandse Spoorwegen, hebben twee veiligheidsmedewerkers hem uit een trein gehaald die op het punt stond te vertrekken naar Dordrecht. Eenmaal buiten is hij aangehouden en overgedragen aan de politie.

Fivoor schrijft op de eigen website  dat M. ‘zo snel mogelijk’ wordt teruggebracht naar de kliniek. ‘Het is belangrijk dat zijn behandeling kan worden voortgezet. De patiënt wordt bij terugkomst geplaatst op een gesloten afdeling, waar patiënten niet op verlof gaan. Hij wordt overgeplaatst naar een andere kliniek zodra dat mogelijk is.’

Waarom verzweeg de kliniek in Den Dolder de verdwijning van Peter M.?


Waarom heeft de psychiatrische kliniek in Den Dolder de verdwijning van een ‘levensgevaarlijke’ patiënt verzwegen? Had de kliniek eerder alarm moeten slaan?

Eerder lag dezelfde psychiatrische kliniek in Den Dolder onder vuur omdat Michael P. daar van zijn behandelaars de vrijheid kreeg om in de buurt  rond te lopen, waarna hij Anne Faber vermoordde.  Lees hier een reconstructie van wat er allemaal fout ging.

Bewoners die vlak bij de psychiatrische kliniek Den Dolder wonen, zijn bezorgd nadat Michael P. daar met verlof mocht en Anne Faber ombracht: ‘Wie lopen er allemaal rond in ons dorp?’

Onderzoeksraad: veiligheid samenleving was ondergeschikt aan vrijheid moordenaar en zedendelinquent Michael P. Er was onvoldoende zicht op de risico’s, procedures werden niet goed gevolgd en cruciale informatie werd niet volledig gedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden