Bedreiging Peter R. de Vries

Voortvluchtige crimineel Ridouan T. bericht Peter R. de Vries: ‘Politie wil mij als volksvijand neerzetten’

De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries een persoonlijk bericht gestuurd. De Vries bracht gisteren naar buiten dat hij volgens het Openbaar Ministerie op T.’s dodenlijst staat, maar T. zelf ontkent dit: ‘Naar jou toe wil ik dit rechtzetten.’

Misdaadjournalist Peter R. de Vries. Beeld ANP

Dinsdag berichtte Peter R. de Vries, tegen de wens van het Openbaar Ministerie in, dat hij volgens het OM op een dodenlijst staat en verder geen enkele informatie krijgt. Pas na lang aandringen kreeg hij te horen dat de moorddreiging van Ridouan T. komt.

Uit onvrede met de summiere informatie van het OM en in de hoop de dreiging ‘stuk’ te maken, bracht De Vries dit in de openbaarheid. Woensdag kreeg hij een persoonlijk bericht – ‘ik kan niet zeggen hoe dit tot mij kwam, maar ik weet duizend procent zeker dat het bericht van T. afkomstig is’ – van de voortvluchtige crimineel. Die meldt: 

‘Peter, Met schrik en verbazing las ik het nieuws dat ik volgens politie en justitie opdracht heb gegeven om jou te laten liquideren. Daar is niets van waar. Dat is een regelrecht verzinsel! Pure onzin!

‘Ik heb geen enkele reden om jou iets aan te doen. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt, zonder dat je ook maar enig gevaar van mij hebt te duchten. Ik heb als jongen altijd heel geboeid naar je tv-programma gekeken. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om jou iets aan te doen. Ik heb 100.000 procent niets tegen jou.

‘Het is voor mij dan ook onverklaarbaar dat politie en justitie zeggen dat ik op jou een aanslag wil plegen. Ik daag hen uit om met informatie te komen. Dat kunnen ze niet, want dat is er ook niet: het zijn allemaal leugens. Ik denk dat het hun opzet is om mij met dit soort berichtgeving te framen, mij in de beeldvorming als volksvijand neer te zetten.

‘Nogmaals: er is niets maar dan ook niets van waar. Ik reageer nooit ergens op, maar naar jou toe wil ik dit rechtzetten.’ 

‘Opluchting’

De tekst is ondertekend met T.’s volledige naam. Peter R. de Vries noemt de tekst opmerkelijk omdat T. tot dusver geen van de beschuldigingen van betrokkenheid bij liquidaties of doodsdreigingen in de media heeft ontkend. Ook niet de bedreiging van misdaadjournalist John van den Heuvel, die al maanden intensief wordt beveiligd.

‘Ik ben niet naïef,’ zegt De Vries, ‘ik laat me niet door de eerste de beste ontkenning van een crimineel verblinden. Maar ik neig ernaar dit te geloven, omdat hij justitie uitdaagt met informatie te komen, en ik zijn uitvoerige verklaring moet afzetten tegen de zeer summiere informatie de ik van het OM krijg. In die zin is dit bericht wel een opluchting.’

Heeft het OM tegen De Vries gelogen? ‘Dat woord wil ik niet in de mond nemen’, zegt hij. ‘Wel moet justitie maar eens goed te rade gaan bij de informant van wie ze die informatie zegt te hebben gekregen.’

Wie is Ridouan T., die vermoedelijk achter een reeks liquidaties zit?

Ridouan T. (1977) wordt internationaal gezocht. Wie is deze Marokkaanse Nederlander, die door kroongetuige Nabil B. is aangewezen als opdrachtgever van een reeks moorden in een omvangrijke drugsoorlog? Lees het in dit profiel van maart vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.