Nieuws

Voortvluchtig maffialid na 16 jaar aangehouden als pizzabakker in Frankrijk

De Franse politie heeft donderdag een voorvluchtig lid van de Italiaanse ’Ndrangheta gearresteerd. De man is in 2006 tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord en werkte jarenlang als pizzabakker in de Franse stad Saint-Etienne.

Maarten Albers
Deze ongedateerde foto van Edgardo Greco werd donderdag vrijgegeven door de Italiaanse politie. Beeld AP
Deze ongedateerde foto van Edgardo Greco werd donderdag vrijgegeven door de Italiaanse politie.Beeld AP

De arrestatie van de man, Edgardo Greco, is de nieuwste stap in een reeks successen voor bestrijders van de Italiaanse maffia. Half januari arresteerde de Italiaanse politie Matteo Messina Denaro, de laatste voortvluchtige baas van de Siciliaanse maffia cosa nostra. Vorige week vond in Calabrië, de punt van de Italiaanse laars en thuisbasis van de ’Ndrangheta, een grote politieactie plaats met meer dan 300 agenten. Zij vonden daarbij meer dan 250 miljoen euro aan goederen. Honderden leden van de ’Ndrangheta staan momenteel terecht in een massaproces.

Mogelijk ontmoet Greco hen binnenkort in de gevangenis, na zijn arrestatie donderdag in Saint-Etienne, een provinciestad op 50 kilometer ten zuidwesten van Lyon. Het voormalig maffialid zou in de afgelopen jaren in meerdere lokale restaurants hebben gewerkt als pizzabakker. In 2021 runde hij zelfs korte tijd zijn eigen restaurant. Klaarblijkelijk voelde hij zich veilig genoeg om onder een schuilnaam in een lokale krant te verschijnen, en zijn ‘regionale en huisgemaakte recepten’, zoals ravioli, risotto en tagliatelle, aan te prijzen. Hij presenteerde zichzelf als een Italiaan van geboorte, die zijn hart had verpand aan Saint-Etienne.

Maar de Italiaanse opsporingsdiensten waren hem niet vergeten. Zij waren sinds 2019 bezig om het netwerk bloot te leggen dat hem ondersteunde. Dat onderzoek voerde ze uiteindelijk naar Saint-Etienne. Franse agenten hielden hem daar donderdagochtend vroeg aan naar aanleiding van onderzoek van hun Italiaanse collega’s, zo laat Interpol weten. Kort daarvoor hadden Italiaanse rechercheurs zijn identiteit bevestigd. Greco, volgens Interpol een ‘gevaarlijke voortvluchtige’, is voorgeleid aan het Franse openbaar ministerie en probeert zijn uitlevering naar Italië aan te vechten.

Dubbele moord op vismarkt

In Italië hangt Greco een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor de moord op de broers Stefano en Giuseppe Bartolomeo in januari 1991. Zij werden met stalen buizen doodgeslagen op een vismarkt in Cosenza, zo biechtten berouwvolle maffialeden later op. Hun lichamen zijn nooit gevonden. Greco is ook beschuldigd van poging tot moord op Emiliano Mosciaro, een half jaar later in dezelfde stad. Beide daden maakten deel uit van een bloedige maffiaoorlog tussen twee rivaliserende clans begin jaren negentig.

Na Greco’s veroordeling tot levenslang voor de dubbele moord in 2006 ontvluchtte hij Italië. Datzelfde jaar zou hij naar Frankrijk zijn verhuisd. Daar nam hij de identiteit aan van een veroordeelde crimineel uit Puglia, Paolo Dimitrio. In 2014 vaardigden de Italiaanse autoriteiten een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen hem.

De ’Ndrangheta is de grootste en machtigste maffiagroep van Italië en Europa, en heeft nauwe banden met kartels in Colombia en Mexico. De organisatie is ook actief in de havens van Rotterdam en Antwerpen en speelt een belangrijke rol in de smokkel van cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden