Voortpliet

Toch maar weer even gekeken. Maar nu ik drie afleveringen van de tweede serie Bed & Breakfast heb gezien weet ik het zeker: deze VPRO-comedy is een zeepbel....

CORNALD MAAS

Ruven heeft talloze verwijzingen naar andere televisieprogramma's. En hij heeft goed gekeken naar Seth & Fiona, de VARA-comedy van Paul de Leeuw van een paar jaar geleden. (Met De Leeuw maakte Ruven Filmpje!, afgelopen zaterdag op tv.) Dezelfde voorbijstuivende Bekende Nederlanders. Hetzelfde gestorm door het decor. Dezelfde luide bijval van het publiek. Dezelfde schaamteloze blikken van acteurs.

Bed & Breakfast is een grabbelton van vondsten en vondstjes - maar geestig is het zelden. (Uitzondering: Jack Wouterse als Star Trek-ruimtevaarder.) Het is ook een grabbelton van banaliteiten - maar choquerend wil het nooit zijn. En grensverleggend is de serie, anders dan de VPRO-aankondiger ons wil laten geloven, al helemaal niet. Afgehakte ledematen, geschoren mannenbenen, een flirt met Rien Poortvliet (in de serie: Voortpliet): Bed & Breakfast is vooral koketteren met slechte smaak. Door een regisseur die zich weer eens echt zou moeten uitspreken, en door acteurs (en één casting director ) die doen alsof ze niet kunnen spelen.

Veel oorspronkelijker, in al zijn eenvoud, en óók VPRO, is Turbotuig. In elke aflevering wordt, zonder overbodige franje, een kind geportretteerd dat, volkomen vanzelfsprekend, op het net surft en met computer-kameraden chat. Een meisje met een Spice Girls-homepage of een creep-site, een jongetje met hazentanden dat met bommen en granaten speelt. Grootste verdienste van de reeks is dat de kinderen geen whizzkids uit de stad zijn, maar alledaagse jongens en meisjes met alledaagse kinderfantasieën.

Turbotuig presenteert Internet als communicatiemiddel, als virtuele vriend, als inspiratiebron. Zeggen de verslaggeefsters tegen een Vlaams jongetje dat zijn virtuele wereld toch alleen maar tekst is, dan antwoordt hij: 'Als je genoeg verbeelding hebt, zie je het allemaal wél.' Even kijken dus, en snel ook, want zondagochtend, rond tien voor elf, wordt in Villa Achterwerk alweer de laatste aflevering uitgezonden.

Cornald Maas

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden