Voortgezet Onderwijs wil betere salarissen

RIJSWIJK (ANP) - De organisaties van werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs vragen van het kabinet 1,2 miljard euro per jaar extra om het tekort aan leraren op te vangen. Dat geld moet vooral gaan naar betere salarissen en betere werkomstandigheden.

,,De lesuitval is niet of nauwelijks op te vangen. Het aantal lessen dat door onbevoegde en onderbevoegde docenten moet worden gegeven neemt toe. De instroom in de lerarenopleiding neemt steeds verder af,'' aldus de VO-Raad en de vakbonden in het onderwijs in een gezamenlijke verklaring. Ze willen net als de regering het voortijdig schoolverlaten en het uitvallen van lessen terugdringen.

Volgens de sociale partners in het voortgezet onderwijs blijven de inkomens van de leraren fors achter bij de inkomens bij de rest van de overheid en bij de inkomens in de marktsector. Door de vergrijzing dreigt een lerarentekort, waardoor in de toekomst tien procent van de lessen niet meer kan worden gegeven.

Aantrekkelijk

Het werken in het voortgezet onderwijs moet aantrekkelijker worden gemaakt door wat genoemd wordt ,,een nieuw salarisbouwwerk'' en er moet voldoende budget komen voor loonsverhoginen over de hele linie.

De organisaties - de VO-Raad, AOB, ABVAKABO, CNV Onderwijs en CMHF - willen dat een bezuiniging van 84 miljoen euro, het afschaffen van de zogeheten fusieprikkel, ongedaan wordt gemaakt. Daarnaast noemen ze het invoeren van gratis schoolboeken geen echte investering in het onderwijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden