Voortgang proces Milosevic onder de loep

De voortgang van het proces tegen de voormalige Joegoslavische leider Milosevic komt op de zitting van woensdag uitgebreid ter sprake....

Het laatste uitgebreide rapport over Milosevic' gezondheidstoestand is van 26 juli. Er zijn recent geen zorgen meer over zijn toestand gerezen. Een nieuw onderzoek is waarschijnlijk op zijn plaats, zei Kay dinsdag ter zitting.

Het proces is in een impasse geraakt. De vaak zieke Milosevic wil per se zichzelf verdedigen, maar de rechters hebben hem twee raadslieden opgedrongen. De magistraten wilden daarmee vaart houden in het proces, maar het lijkt nu eerder vast te lopen. De raadslieden hebben net als Milosevic beroep aangetekend tegen hun benoeming en talrijke getuigen weigeren te komen, indien Milosevic zichzelf niet verdedigt.

Milosevic weigert ondertussen elk contact met zijn advocaten. Zodra hij in de rechtzaal even het woord krijgt, begint hij met een telkens door rechter Robinson afgekapte redevoering over zijn recht zichzelf te verdedigen en over de schertsvertoning die dit proces zonder zijn persoonlijke inbreng zou zijn.

Eerder dinsdag gaf Kay al aan dat hij graag het proces zou staken zolang de beroepsrechters nog geen oordeel hebben geveld over de beroepsprocedures tegen de benoeming van raadslieden voor Milosevic. Dat zal woensdag ook ter sprake komen. De verdediging heeft deze week geen getuigen meer, dus er is alle tijd om wat Kay noemde 'de procesgang te heroverwegen in het belang van alle partijen'.

Begin deze maand begon voor het Joegoslavië-Tribunaal de tweede fase van het proces dat ruim 2,5 jaar geleden begon. De aanklagers poogden aan te tonen dat Milosevic schuldig is aan volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Nu moet de beklaagde zijn onschuld proberen aan te tonen. Milosevic hoopt ook uit te leggen wie er allemaal verantwoordelijk zijn voor het leed op de Balkan.

Milosevic wilde dat onder meer doen met een reeks getuigen à decharge. Zijn kwakkelende gezondheid speelde hem echter parten. De rechters wezen hem tot zijn woede twee advocaten toe. Tal van getuigen laten nu uit protest verstek gaan.

Het lukte Kay evenwel er toch een voor dinsdag te strikken. Het was een Canadese ex-officier en voormalig waarnemer van de OVSE in Kosovo, Roland Keith. Keith was waarnemer in Kosovo in 1999, tot tien landen van de NAVO Joegoslavië aanvielen.

Keith zei dat de westerse opinie en politiek jegens Belgrado op verkeerde veronderstellingen berustte. De waarnemers van de OVSE bijvoorbeeld waren te weinig militair onderlegd en voor waarnemingen veel te veel aangewezen op autoritjes over de belangrijkste wegen om een objectief oordeel te vellen.

De waarnemers letten in de praktijk enkel op de Joegoslavische of Servische strijdkrachten en niet op de Albanese strijders van het UÇK (Kosovo Bevrijdingsleger). Die provoceerden, ondanks een eerder gesloten bestand, de Servische of Joegoslavische eenheden. De waarnemers reageerden vaak uitgebreid en vaak overdreven daarop. Dat kwam volgens Keith onder meer omdat de meeste waarnemers geen verstand van militaire zaken hadden. Ze kregen ook geen training op wat voor zaken ze moesten letten. Ze keken eenzijdig naar de Serviërs. Die werkten wel degelijk mee met de OVSE, in tegenstelling tot het UÇK. Niemand nam waar wat die precies uitvoerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden