Voortbestaan havenpool onderzocht

Er komt een onderzoek naar de levensvatbaarheid van een nieuwe afgeslankte arbeidspool in de Amsterdamse haven. Werkgevers, werknemers, arbeidsbureau en de gemeente Amsterdam zijn dat woensdag overeengekomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat het arbeidsbureau bij het onderzoek betrokken is, wijst erop dat de partijen aankoersen op een afgeslankte arbeidspool. Uitgegaan wordt van een halvering. Het arbeisbureau denkt aan het opzetten van een flexibele pool voor het overtollig personeel. Een kleinere pool is voor de Vervoersbond FNV alleen bespreekbaar als er duidelijk zicht is op de grootte ervan. Bovendien moeten er goede sociale afspraken komen voor de havenwerkers die afvallen.

De gemeente Amsterdam is 'in principe' bereid een bijdrage te leveren aan een nieuwe pool, mits die een 'verantwoorde bedrijfseconomische structuur' krijgt.

De aard en de hoogte van een (financiële) bijdrage wilde de Amsterdamse wethouder van Economische Zaken, P. Krikke woensdagavond niet nader toelichten.

Zowel werkgevers als vakbonden zijn tevreden met de handreiking van de gemeente Amsterdam. 'We zijn blij dat de gemeente achter het gordijn vandaan is gekomen. Maar het conflict is nog niet voorbij', aldus T. Koningh van de Vervoersbond FNV. A. van Idsinga, onderhandelaar namens de werkgevers, benadrukt dat de tarieven in een nieuwe arbeidspool 'gezond' moeten zijn. 'Als je een huis wilt veranderen, moet de huisbaas daar ook achter staan.'

Het conflict over de pool leidde dinsdag in de Amsterdamse haven tot een staking van 24 uur. Woensdag werd het werk hervat, maar volgden er - zoals aangekondigd - verrassingsacties. Ongeveer 25 medewerkers van het overslagbedrijf OBA legden woensdag het werk neer uit protest tegen het inschakelen van goedkope dagloners.

Ook in Rotterdamse haven zal worden gestaakt. De 950 arbeiders van havenpool SHB in Rotterdam leggen vrijwel zeker nog deze week 24 uur het werk neer uit protest tegen dreigende ontslagen. Een actiecomité dat buiten de vakbonden om opereert, heeft besloten tot een stakingsoproep. Donderdagmorgen wordt bekend of die dag of vrijdag het werk wordt neergelegd.

Vorige week werd de arbeidspool in de Amsterdamse haven failliet verklaard. Alle 315 havenwerkers van de pool kwamen daardoor zonder werk te zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden