'Voortbestaan Achilles '29 in gevaar'

AMSTERDAM - Het voortbestaan van eerstedivisieclub Achilles '29 uit Groesbeek, kersvers in het betaald voetbal, zou op het spel staan. Dat komt door de financiële problemen waarin voorzitter Harrie Derks verkeert. Derks is tevens geldschieter van de club.


Media in Gelderland berichtten vrijdag over het beslag dat de Rabobank heeft laten leggen op tegoeden van Harrie Derks. Zijn woning zou volgende maand op een openbare veilig te koop worden aangeboden. De voorzitter van Achilles '29 heeft inmiddels een kort geding aangespannen om dat te voorkomen. Volgens Derks is het beslag niets meer dan een storm in een glas water en één ding staat vast: die storm raakt Achilles '29 niet. 'De club staat als een huis.'


De media spreken over een illegale transactie, maar volgens Derks is er niets illegaals aan. Hij is betrokken bij een slepende zaak naar aanleiding van een oliedeal in Colombia, waarover de laatste jaren veel is bericht. Het betreft de deal van de Nederlandse firma Llanos Oil, eigendom van de Nederlandse broers Van Bilderbeek.


Op zoek naar olie in Colombia zijn zij in conflict gekomen met de staat én met ABN Amro. Een van de twee broers zit op dit moment in een Colombiaanse gevangenis, veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Llanos Oil vermoedt hierachter een samenzwering om het bedrijf te dwarsbomen.


Achilles-voorzitter Derks zegt slechts zijdelings bij deze zaak betrokken te zijn en ontkent in financiële problemen te zijn gekomen. 'Er is slechts sprake van een vertrouwensbreuk tussen de bank en mij.'


Daaraan tilt hij niet zwaar. 'Vertrouwen is zo subjectief als de pest.' In elk geval beweert Derks geen achterstallige betalingen te hebben en is zijn huis meer waard dan de schuld die hij bij de bank heeft uitstaan. Vandaar het kort geding dat op 14 september dient. De Rabobank wil geen commentaar geven.


Sprekend over de kwestie gebruikt Derks voortdurend het woord 'vervelend'. Dan heeft hij het vooral over zijn vrouw en kinderen, die door de publiciteit over dit financieel conflict worden geraakt, maar ook over Achilles '29.


Derks heeft, net als zijn broers en zussen, zijn hart verpand aan de club uit zijn woonplaats. Op het sterfbed van vader Derks, ook een echte clubman, beloofden de kinderen ruim twintig jaar geleden Achilles in ere te houden.


'Hij zou de stap naar het profvoetbal hebben toegejuicht', zei broer Frans Derks anderhalve maand geleden in de Volkskrant. Hij fungeert bij Achilles als assistent-trainer.


Deze zomer maakte de Groesbeekse club de overstap van de topklasse naar de eerste divisie. Slechts een enkeling uit de selectie had ervaring in het betaald voetbal en de start is dan ook moeizaam geweest: na vier speelronden stond Achilles onderaan op de ranglijst, met nul punten.


Volgens Omroep Gelderland zouden sponsoren van Achilles hun financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. Harrie Derks daarover: 'Dat probleem speelt bij alle clubs in het betaald voetbal, bij ons niet meer of minder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden