Voortaan wappert de Rijzende Zon op Buitenzorg

De Rijzende Zon wappert op Buitenzorg.

Redactie
De nationale vlag van Japan. Beeld ap
De nationale vlag van Japan.Beeld ap

2 maart 1942

Sneller dan iemand onzer verwacht had is de laatste akte begonnen: de Jappen zijn op Java geland, na een nieuwen zwaren slag in de Javazee. Wat er van onze vloot nog over was, is bij dit treffen vernietigd. En nu rukken sterke Japansche colonnes op naar Soerabaja en Batavia. Onze mannen vechten tot het uiterste. Maar de overmacht is verpletterend. Het luchtwapen van den Jap ondervindt practisch geen tegenstand. Batavia en Bandoeng zijn zwaar gebombardeerd. Het noodlot voltrekt zich aan onze bezittingen.

Wij moeten toezien, den hoon verdragen van de verraders, die ons op marktpleinen en via luidsprekers toeschreeuwen, dat we Japan maar de hand hadden moeten reiken en dat het au fond niet erg is: in de toekomst worden we toch gedwongen in de veroverde 'Oost-gebieden' te koloniseeren.

De enkelen die niet wilden toezien en probeerden zich aan te sluiten bij ons koloniale leger, zijn buiten de grenzen door den Mof gegrepen en neergeknald.

6 maart

Batavia bezet. Voortaan wappert de Rijzende Zon op Buitenzorg. Men sprak er over aan de bittertafel; over de verwoesting van olievelden, rubberplantages en tinmijnen. De man met den zwart-hoornen bril en de diamanten dasspeld vloekte en zei dat het mis zou gaan met de aandeelen. 'Ober, áánneme!' De kaarten werden geschud voor een nieuwen robber.

Bert Voeten (1918-1992), dichter en vertaler. Ingekort fragment uit Doortocht - Een oorlogsdagboek. Contact, 1946.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden