Voortaan cameratoezicht in slachthuizen: alle handelingen met levende dieren gefilmd

Het slachten van dieren in Nederlandse slachthuizen wordt voortaan gefilmd. Staatssecretaris Van Dam (Landbouw) heeft dit in overleg met de slachthuizen besloten. Dat schreef hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Deze afspraken zijn gemaakt naar aanleiding van een motie van Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), waarin zij de regering opriep om cameratoezicht in te voeren in alle slachthuizen. Zij deed dit nadat in maart beelden van dierenmishandeling in een Belgisch slachthuis opdoken.

Sammie Peters
Stil protest van dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Gaia bij het slachthuis in Tielt. Beeld photo_news
Stil protest van dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Gaia bij het slachthuis in Tielt.Beeld photo_news

Het cameratoezicht is bedoeld om zulke misstanden te voorkomen. De camera's gaan alle handelingen met levende dieren filmen; van de aanvoer van de dieren bij het slachthuis tot en met het doden van de dieren. De beelden zullen door de slachterijen beschikbaar worden gesteld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de toezichthouder op slachterijen. De camera's zijn geen vervanging van het al bestaande toezicht van de NVWA, maar bieden 'extra transparantie en de mogelijkheid om gebeurtenissen 'terug te halen' voor analyse en bespreking', aldus Van Dam.

Extra waarborging

De afspraken zijn gemaakt met de drie grootste brancheorganisaties, waarvan de leden samen goed zijn voor de slacht van meer dan 90 procent van de in Nederland geslachte dieren voor roodvlees en pluimvee.

De brancheorganisaties hebben geen moeite met het cameratoezicht. 'Het is niet zo dat er nu ineens strenge maatregelen komen, die waren er al. Dit is slechts een extra waarborging dat alles goed gaat', zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Er was al permanent toezicht van de NVWA in de slachthuizen. 'Een bedrijf mag zelfs pas opstarten als er een toezichthouder binnen is', zegt Van de Riet. Daarnaast wijst hij er op dat vrijwel alle grote slachthuizen al camera's hadden hangen voor de eigen bedrijfsvoering. 'Behalve voor eigen gebruik waren die camera's er in de pluimveesector ook al omdat sommige afnemers dat eisen', zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). 'Het enige nieuwe is dat we de beelden nu vrijgeven aan de toezichthouder als die daar om vraagt', aldus Van de Riet. Oplaat beaamt dat.

Ook voor kleinere slachterijen

De woordvoerder van de COV benadrukt dat deze maatregelen wel voor iedereen moeten gelden, ook voor kleine slagerijen die zelf slachten en niet lid zijn van de brancheorganisaties. De staatssecretaris gaat de komende periode ook met die kleinere slachterijen in gesprek om vergelijkbare afspraken te maken.

De beelden van de dierenmishandeling in een van de grootste slachthuizen van België werden in maart verspreid door dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die daar een maand lang infiltreerde. Op de beelden was onder andere te zien dat kreupele varkens werden geschopt en geslagen en aan hun oren of poten werden voortgesleept.

Meer over de vleesindustrie

Het dierenwelzijn in slachthuizen verbeter je door diervriendelijke medewerkers aan te stellen, vindt dierenarts Kitty de Vries.

Arnon Grunberg werkte mee in drie slachthuizen. Grunberg: 'Hoe meer wij betalen voor varkensvlees, hoe beter het varken leeft.'

Gaan we door al die vleesschandalen ook echt anders eten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden