Voorstellen en maatregelen van de minister

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over twee beleidsstukken van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Het eerste is de terugkeernota van 21 november vorig jaar....

Belangrijker is de brief van 23 januari, waarin Verdonk een plan van aanpak bekendmaakte om 26 duizend afgewezen asielzoekers te laten terugkeren naar hun land van herkomst. Zij hebben een asielverzoek ingediend op grond van de oude Vreemdelingenwet.Van hen zijn er negenduizend nog in procedure, omdat zij ook onder de nieuwe Vreemdelingenwet vallen. De verwachting is dat velen een afwijzing krijgen. De rest moet nu al worden uitgezet.

Alle uitgeprocedeerden krijgen acht weken om te vertrekken onder begeleiding van de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND). Als de uitzetting dan nog niet rond is, worden zij voor nog eens acht weken naar een vertrekcentrum overgebracht. Daarna is vreemdelingenbewaring (opsluiting in een gevangenistot maximaal een half jaar) mogelijk. Mislukt de uitzetting, dan worden zij op straat gezet en als illegalen beschouwd.

In de laatste brief bepaalde de minister ook hoeveel asielzoekers alsnog mogen blijven. Het gaat om 2097 vreemdelingen die al langer dan vijf jaar hier zijn, maar nog steeds geen definitieve beslissing hebben gekregen op hun asielverzoek. Dit is de eenmalige pardonregeling. Nog eens 220 vreemdelingen is een verblijfsvergunning toegekend omdat zij in schrijnende omstandigheden verkeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden