Voorstel Wijers: onbelast sparen voor bijscholing

Minister Wijers van Economische Zaken wil voor alle werkenden een belastingvrij spaarpotje creëren, waaruit ze hun eigen bijscholing kunnen financieren....

Van onze verslaggeefster

Margreet Vermeulen

AMSTERDAM

Wijers denkt aan een uitbreiding van de huidige spaarloonregelingen. Het moet gaan om een bedrag van ongeveer vijftienhonderd gulden per jaar, dat belastingvrij gespaard kan worden. Volgens een hoge ambtenaar van Economische Zaken staat het ministerie van Financiën 'zeer welwillend' tegenover het plan.

Een vaste baan biedt steeds minder garanties, redeneert Wijers. De moderne werknemer moet in zichzelf investeren om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt en verzekerd te blijven van betaald werk. Wijers wil de doorsnee-werknemer daar een handje bij helpen. Voor werkgevers bestaan al fiscale prikkels om het personeel scholingsprogramma's aan te bieden.

Kennis veroudert steeds sneller, zal Wijers vandaag nog eens uit de doeken doen. Werknemers die hun kennis niet tijdig vernieuwen, raken in de gevarenzone. Zulke werknemers zijn bovendien een obstakel voor bedrijven die hun bakens bijtijds willen verzetten.

Het spaarpotje waar Wijers zich sterk voor maakt, moet in eerste instantie gevuld worden door de werknemers. Maar ook werkgevers kunnen een bijdrage leveren.

Werknemers die niet genoeg gespaard hebben om op cursus te kunnen gaan, moeten goedkoop geld kunnen lenen bij de overheid. De bewindsman stelt vandaag ook voor een deel van de bestaande adv-dagen om te zetten in scholingsdagen.

Voor ons land klemt het des te meer om de kennis onder de beroepsbevolking op peil te houden, benadrukt Wijers. Nederland is immers bij uitstek een kenniseconomie, die drijft op goed opgeleide mensen. Bovendien slaan vergrijzing en ontgroeing in ons land na de eeuwwisseling hard toe. Oude werknemers inruilen voor frisse, jonge exemplaren gaat na de eeuwwisseling niet meer, omdat er dan domweg te weinig jongeren zijn.

Het employability-congres, dat vanmiddag door minister-president Kok wordt geopend, wordt welbewust door Economische- en niet door Sociale Zaken georganiseerd. 'Wij zijn er voor een goed draaiende economie', legt een van de organiserende ambtenaren uit. 'Om de economie te laten floreren, moeten bedrijven veel meer gaan investeren in hun menselijk kapitaal dan nu het geval is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden