Voorstel voor 'derde universiteit' A'dam

Dertien consortia van bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten uit binnen- en buitenland hebben een voorstel ingediend voor een nieuw technologisch kennisinstituut in Amsterdam. In die 'derde universiteit' gaan (inter)nationale bedrijven en kennisinstellingen werken aan oplossingen voor grootstedelijke problemen als bereikbaarheid, energie, water en afvalverwerking.

AMSTERDAM - Met het topinstituut wil Amsterdam zijn economie een slinger geven. En vooral diverser maken, opdat de stad minder moet leunen op de financiële sector, die een forse klap heeft gehad. De dertien reageerden op een competitie die Amsterdam had uitgeschreven.


'We willen talent, kennis en bedrijven aan ons binden. Die zorgen voor economische groei en waardevolle banen', zegt wethouder Carolien Gehrels (PvdA) van Economische Zaken. Ze heeft grote verwachtingen van het instituut, de belangstelling heeft die alleen maar groter gemaakt.


'We mogen dan kleinschalig zijn, we functioneren grootschalig', zegt Gehrels. Zo loopt Amsterdam voorop met zijn afvalenergiebedrijf, dat de nieuwste technieken gebruikt bij het verwerken van afval en opwekken van energie. 'Daar kunnen steden in de hele wereld profijt van hebben. De patenten daarop zouden wij kunnen inbrengen.'


Het leeuwendeel van de investeringen en de exploitatie moeten worden opgebracht door private financiers. Amsterdam stopt er maximaal 50 miljoen euro in, bijvoorbeeld in de vorm van grond. Voorwaarde is dat de winnaar minimaal viermaal zoveel investeert als de gemeente. Een andere voorwaarde is dat die zich er voor minimaal dertig jaar aan verbindt.


In New York en Barcelona toonde het internationale bedrijfsleven grote interesse voor een nieuwe universiteit voor toegepaste wetenschappen. De New Yorkse Cornell-universiteit en het Israëlische Technion staken een paar jaar geleden 2 miljard euro aan particulier geld in een nieuwe campus voor toegepaste wetenschap en techniek.


Half juni wordt bekend welke vijf voorstellen Amsterdam verder uitgewerkt wil zien. In het najaar neemt de gemeente een definitief besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden