Voorstel Turkije aan VS om samen te patrouilleren bij het Syrische Manbij, Koerden moeten zich terugtrekken

President Erdogan heeft de VS voorgesteld om Turkse en Amerikaanse militairen gezamenlijk te laten patrouilleren in het gebied rond de Syrische stad Manbij. Ook moeten strijders van de Syrisch-Koerdische YPG, die door Ankara wordt beschouwd als een terreurgroep, het grensgebied met Turkije verlaten en zich terugtrekken ten oosten van de rivier de Eufraat.

Amerikaanse eenheden bij Manbij in Syrië. Beeld AFP

Dit voorstel, aldus een Turkse regeringsfunctionaris, is voorgelegd aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson die twee dagen op bezoek is in Turkije.

Op deze manier zou volgens Ankara een militaire confrontatie in de komende weken tussen het Turkse leger en de Koerdische strijders kunnen worden voorkomen. Ook moet het voorstel ervoor zorgen dat de betrekkingen tussen Turkije en de VS, twee belangrijke Navo-bondgenoten, niet nog verder verslechteren.

Erdogan gaf het Turkse leger afgelopen maand opdracht een offensief te beginnen tegen YPG-strijders vlak bij de Turkse grens. Met behulp van tanks en gevechtsvliegtuigen werd in het noordwesten van Syrië, in de regio-Afrin, geprobeerd de Koerdische rebellen te verdrijven. Turkije ziet de YPG, die militair wordt gesteund door bondgenoot Amerika, als een verlengstuk van de Turks-Koerdische PKK-beweging. De regering-Erdogan wil al lange tijd dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de Eufraat. Ook dreigde Ankara dat het zou oprukken naar Manbij, dat zo'n honderd kilometer ten oosten van Afrin ligt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson had donderdag een gesprek met de Turkse president Erdogan om de spanningen tussen beide bondgenoten te verminderen. Beeld EPA

Groeiende macht YPG

De VS besloten vorig jaar een kleine groep Amerikaanse soldaten bij Manbij te stationeren om een Turks-Koerdische confrontatie te voorkomen. De stad werd in 2016 door onder anderen de Koerden veroverd op IS. De YPG is al jaren een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen Islamitische Staat in Noord-Syrië.

Mede dankzij de strijdgroep kon, samen met gematigde soennitische rebellen, vorig jaar IS-hoofdstad Raqqa worden veroverd. De coalitie waarin de YPG samenwerkt met pro-westerse soennitische strijders, het SDF, is volgens Washington de meest effectieve strijdgroep tegen de jihadisten van IS.

De groeiende macht van de YPG zo dicht bij de grens met Turkije, is echter een doorn in het oog van Erdogan. Ankara is boos dat de VS de militaire hulp aan het door de Koerden gedomineerde SDF fors willen vergroten. De groep zou het grootste deel van de 550 miljoen dollar krijgen die de regering-Trump in de begroting voor dit jaar heeft gereserveerd voor de Syrische oppositie.

Volgens de Turkse functionaris bestuderen de VS het voorstel van Ankara. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben zich nog niet uitgelaten over het plan. Tillerson en Erdogan hebben volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel een 'open en productief' gesprek gehad. Tillersons collega Cavusoglu benadrukte, na een gesprek met de Amerikaanse bewindsman, dat beide landen gezamenlijk kunnen optreden in het Syrische conflict zodra de YPG Manbij heeft verlaten.

Als Washington instemt met de stationering van Turkse militairen bij Manbij, kan dat tot een belangrijke doorbraak leiden in de pogingen de spanningen in het grensgebied te verminderen. Wel moet de regering-Trump dan nog wel de YPG overhalen om mee te werken aan het Turkse plan.

Een Turks militair konvooi donderdag op een weg bij het Syrische Idlib. Ankara wil de groeiende militaire en politieke macht van de Koerdische YPG aanpakken. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden