Voorstel Samsom en Pechtold: laat bijstandgerechtigde helft van bijverdiensten houden

Mensen met een bijstandsuitkering die geld bijverdienen mogen minstens de helft van die extra verdiensten houden. Dat voorstel doen de partijleiders van PvdA en D66, Diederik Samsom en Alexander Pechtold, maandag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Robert Giebels
Diederik Samson (PvdA) en Alexander Pechtold (D66). Beeld anp
Diederik Samson (PvdA) en Alexander Pechtold (D66).Beeld anp

Nu mogen bijstandsgerechtigden in experimenten hooguit 200 euro per maand bijverdienen. 'Verruim die grens voor maximaal twee jaar', schrijven Samsom en Pechtold. 'Gaan werken in de zekerheid dat dit niet compleet en direct ten koste gaat van de bijstand biedt mensen een veel grotere kans om er op den duur uit te komen.'

Het verruimen van de mogelijkheden voor mensen met een bijstandsuitkering, zoals bijverdienen, is iets waar sociale diensten en gemeenten al langer voor pleiten. In de Tweede Kamer heeft vooral GroenLinks zich ervoor ingezet. Het is tot dusver gebleven bij experimenten in een klein aantal gemeenten die vooral terugschrikken voor de papierwinkel die het meedoen aan een experiment met zich meebrengt.

Samsom en Pechtold wijzen erop dat het voor iemand in de bijstand lastig is bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of voor een ander te zorgen. 'Heb je nog geen werk, dan heb je tal van verplichtingen om zo snel mogelijk weer aan het werk te komen, ook als je via mantelzorg of vrijwilligerswerk actief blijft en bijdraagt aan de samenleving.'

Nog moeilijker is het volgens de twee partijleiders als een uitkeringsgerechtigde iets bijverdient en dat vooraf moet inschatten - 'bijna onmogelijk'. 'Bovendien raak je al heel snel je bijstand kwijt en dan moet je de bijstand opnieuw aanvragen als het werk onverhoopt maar voor even bleek te zijn.' En dat kan lang duren, stellen Samsom en Pechtold.

Het voorstel is vooral vanuit het perspectief van Samsom opmerkelijk. Hij is verwikkeld in twee opeenvolgende verkiezingen. Met het onderwerp 'bijstand' komt Samsom op het terrein van zijn rivaal in de verkiezing om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Tot 8 december kunnen PvdA-leden stemmen op Samsom of op minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Deze legt in zijn campagne sterk het accent op sociaal beleid.

Maak meedoen het hoogste doel van de bijstand, schrijven Alexander Pechtold en Diederik Samsom in een opiniestuk in de Volkskrant. Lees het hele artikel hier.

Opmerkelijk

Ook de samenwerking met D66-leider Pechtold is opmerkelijk met het oog op de parlementsverkiezingen in maart volgend jaar, waaraan Samsom deelneemt als hij Asscher verslaat. Een gezamenlijk PvdA/D66-voorstel over een controversieel onderwerp als bijverdienende bijstandsgerechtigden kan worden gelezen als toenaderingspoging met het oog op de formatie van een volgend kabinet.

De twee partijen zetten zich met dit voorstel vooral af tegen de VVD. Die meent dat mensen met een bijstandsuitkering sowieso en zonder beloning iets terug moeten doen. 'Als je in de bijstand zit, verwachten we een tegenprestatie', stellen de liberalen. Net als het CDA legt de VVD sterk de nadruk op fraudebestrijding als het om de bijstand gaat. De PVV heeft hierover geen standpunt. PVV-leider Geert Wilders volstaat met de tweet dat twee op de drie ontvangers van bijstand allochtonen zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt dat van de circa 440 duizend bijstandsuitkeringen er 210 duizend worden ontvangen door niet-westerse allochtonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden