Voorstel: laat ziekenhuis handelen in zorgquota

AMSTERDAM De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt de mogelijkheid om ziekenhuizen die meer zorg willen leveren dan hun budget toestaat, vanaf volgend jaar extra zorg te laten inkopen bij een ziekenhuis dat nog zorg ‘over’ heeft....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Het is nog niet duidelijk hoe die handel in zorgquota er precies uit zou moeten zien. De NZa heeft de medisch specialisten, de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars die het rapport recent kregen toegestuurd, gevraagd om uiterlijk half juli te laten weten of zij voor het idee voelen en op welke manier het moet worden ingevuld.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid had om het rapport gevraagd, dat gisteren op de website van het blad Zorgvisie verscheen. Hij probeert de almaar stijgende kosten voor specialistische hulp, vergeefs, te bestrijden met jaarlijkse tariefsverlagingen. Eind april maakte hij bekend dat vanaf volgend jaar elk ziekenhuis, ook de zelfstandige behandelcentra, een budget krijgt toegewezen voor medisch-specialistische zorg. Het ziekenhuisbestuur moet zelf afspraken maken met de artsen over de hoeveelheid zorg die voor dat geld mag worden geleverd. De NZa moest het plan uitwerken. Het voorstel om zorgquota te kopen of te verkopen, is nu het voorlopige antwoord op dat verzoek.

De Orde van Medisch Specialisten is mordicus tegen Klinks plannen om de tarieven te verlagen – ze stapt daarvoor naar de rechter. De orde is ook tegen deze ‘zorgveiling’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden