Voorstel korpschef gekraakt

Privacydeskundigen, misdaadspecialisten en het Openbaar Ministerie (OM) wijzen de plannen van de Utrechtse politiechef Peter Vogelzang af om foto's van draaideurcriminelen op internet te zetten of in supermarkten op te hangen....

Het College Bescherming Persoonsgegevens noemt de voorstellen strijdig met de wet. Collegelid Ulco van de Pol wijst waar de wettelijke grenzen liggen. 'Er moet een duidelijke aanleiding zijn om gegevens te openbaren, en dan nog mag het alleen op beperkte schaal. Als bijvoorbeeld een veelpleger steeds supermarkten berooft, mogen diens foto en werkwijze bekendgemaakt worden aan het personeel.'

Van de Pol: 'Maar met deze plannen slaat de korpschef volstrekt door.' Hij is bang voor een heksenjacht tegen draaideurcriminelen en junks.

Vogelzang zei maandag na afloop van een nieuwjaarsreceptie: 'Om burgers te ondersteunen in het realiseren van hun eigen veiligheid, moeten we zorgdragen voor goede actuele informatie.' Als voorbeeld noemde hij het plaatsen van foto's van notoire winkeldieven op internet of het ophangen van deze foto's in supermarkten. 'De privacy van criminelen is van ondergeschikt belang. Wij zullen de grenzen opzoeken', zei hij.

Ook het Openbaar Ministerie wijst Vogelzangs ideeën af. Het OM vreest dat dergelijke plannen burgers zullen aanmoedigen om tot eigenrichting over te gaan. Verder zou de privacy van de draaideurcriminelen worden geschonden. Volgens het OM moeten politie en justitie, en niet burgers, de veelplegers aanpakken. Evenals Van der Pol voelt het OM alleen voor het gereguleerd vrijgeven van persoonsgegevens aan instanties die er gericht mee aan de gang gaan; zoals het doorspelen van hooligans aan de KNVB.

Hoogleraar criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Willem de Haan vindt dat eerst het maatschappelijk debat over de grenzen van eigenrichting goed afgerond moet worden. Hij herinnert zich acties tegen vermeende pedofielen. 'Die werden met vereende krachten door buurtgenoten weggepest.'

Ook deken Brouwer van de Nederlandse Orde van Advocaten is bang voor Engelse naming-and-shaming-praktijken. 'Door verdachten met naam en toenaam in de media te noemen, kunnen burgers het heft in eigen hand gaan nemen.'

Vogelzang krijgt wel bijval van burgemeester Annie Brouwer van Utrecht. 'Als je een duurzame daling in de criminaliteit wilt en daarbij een beroep doet op burger en bedrijfsleven, moet je ze wel handvatten geven om wat te doen', aldus de burgemeester.

Ook het Amsterdamse politiekorps steunt Vogelzang. 'Als je veelpleger bent, ben je je anonimiteit kwijt', zegt een woordvoerster. De Amsterdamse politie plaatste vorige maand foto's van hooligans op internet. Volgens het OM was het in dat geval gerechtvaardigd omdat er een opsporingsbelang mee gemoeid was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden