Voorstel Cohen over jonge asielzoekers verdeelt PvdA

Staatssecretaris Cohen van Justitie is over het uitzetten van minderjarige asielzoekers in aanvaring gekomen met leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Cohen heeft maandag wel de steun verworven van fractievoorzitter Melkert. De Kamerleden Middel en Albayrak hebben Melkert echter laten weten de zaak principieel te willen spelen en niet te zullen buigen. Cohen erkent dat er strubbelingen zijn, maar hij rekent erop 'dat het allemaal goed komt'. Het conflict speelde zich tot nu toe af achter de schermen.

Cohen moet snel een notitie presenteren aan de Tweede Kamer waarin hij voorstelt hoe Nederland het hoofd moet bieden tegen de wassende stroom minderjarige asielzoekers. Daarvan kwamen er vorig jaar 5500 naar Nederland, meer dan naar de VS, Zweden en Denemarken samen.

Veel jonge asielzoekers komen uit streken waar een groot aantal volwassenen is overleden aan aids. Voor kinderen is er veelal geen opvang. De leeftijd waarop een asielzoeker als volwassene wordt aangemerkt ligt in Nederland op 18 jaar, maar in veel andere landen ligt zij lager.

Cohen wil het voorstel van de VVD overnemen om uit te gaan van de leeftijd voor volwassenheid die in het land van herkomst geldt. Die is bijvoorbeeld in China, waar veel minderjarige asielzoekers vandaan komen, zestien jaar. Albayrak zei twee maanden geleden dat 'de VVD dus af wil van de bescherming van asielzoekende kinderen'.

De notitie over minderjarige asielzoekers had er al maanden geleden moeten zijn. De Kamer heeft Cohen al meermalen gekapitteld over het uitblijven ervan. Het schrijven is nog steeds niet klaar, bevestigt Justitie. Cohen heeft lang gewacht op rapporten van de jeugdhulpverlening. Ook externe, juridische adviezen hebben lang op zich doen wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden