Voorstanders van Catalaanse afscheiding krijgen tegengas

De Spaanse premier Mariano Rajoy moet onder geen beding onderhandelen met de Catalaanse nationalisten over een referendum over onafhankelijkheid. De premier is hiertoe opgeroepen door vijftig schrijvers, theatermakers, politici en vakbondsaanvoerders, die hun manifest gistermiddag presenteerden op de trappen van het Madrileense parlementsgebouw.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Tot de ondertekenaars behoren uitgesproken anti-nationalisten als de Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa en de Catalaanse theaterregisseur Albert Boadella. Zij waarschuwen dat het referendum, dat door de nationalisten voor begin november is uitgeroepen, een 'nederlaag voor de Spaanse democratie' zou zijn en menen dat het nationalistische afscheidingsstreven in dezelfde categorie valt als het 'anti-Europese populisme'.

Zowel linkse als rechtse intellectuelen keren zich daarmee tegen de nationalistische Catalaanse bestuursvoorzitter van de regio, Artur Mas. Zij wijzen erop dat het uitroepen van het referendum de Spaanse grondwet schendt en dat het niet zonder gevolgen mag blijven als Mas de volksraadpleging uitschrijft.

Na het maandenlange, vrijwel onafgebroken propaganda offensief van de Catalaanse nationalisten, compleet met verre reizen van Mas en een intensieve lobby in de Europese Unie, lijken de tegenstanders van het afscheidingsstreven op stoom te komen. Maandag kreeg premier Rajoy al bezoek van een burgerbeweging van verontruste Catalanen over de afscheidingsplannen. In een twee uur durend gesprek drongen zij erop aan te wijzen op de voordelen van de Spaanse staat en de gevaren van een afscheiding.

undefined

Eigen munt

Ook in een advies dat het Catalaanse regiobestuur maandag kreeg van nationalistische deskundigen, werd gewaarschuwd dat een Catalaanse staat met een eigen munt het niet zal redden. Alleen met de euro kan een financiële ineenstorting worden voorkomen, aldus de experts.

Aangeraden wordt het corresponderende deel van de Spaanse staatsschuld pas over te nemen nadat een passend deel van alle 'Spaanse' bezittingen is verkregen, inclusief monumenten, schepen, satellieten, wetenschappelijke centra en een deel van de reserves van de centrale bank. Voor het geval de regering in Madrid hier niet aan wil meewerken, is het raadzaam dat het regiobestuur vast begint met het opstellen van een eigen grondwet, staat in het rapport.

In eigen kring kampt de nationalistische regiovoorzitter met aanhoudende tegenslag. Maandag moest de regionale fractie-aanvoerder van zijn partij CiU, Oriol Pujol, opstappen vanwege zijn betrokkenheid bij een geruchtmakend corruptieschandaal.

Pujol is zoon van Jordi Pujol, die de Catalaans-nationalistische CiU decennialang in het zadel hield. Bij zijn vrouw en kinderen wordt nu onderzocht of zij hebben gerommeld met miljoenen euro's aan partijgelden. Oriol Pujol was een van de fanatiekste onafhankelijkheidsstrijders van zijn partij. Volgens de peilingen profiteert de radicale nationalistisch-republikeinse partij ERC van de schandalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden