'Voorstanders EU-grondwet intimideren kiezers'

Het Comité Grondwet Nee vindt dat voorstanders van de Europese grondwet de kiezers proberen te 'intimideren' met 'rampscenario's'. Op die manier willen ze de kiezers overhalen om tijdens het komende referendum vóór de grondwet te stemmen....

De brief is gericht aan de voorstanders van de grondwet in het algemeen en aan de Nederlandse fractieleiders van VVD, CDA, GroenLinks en D66 in het bijzonder. Die hebben zich volgens het comité schuldig gemaakt aan uitspraken die bedoeld zijn 'om het het democratisch karakter van dit referendum bij voorbaat te ondermijnen'.

Fractievoorzitter Maaten van de VVD heeft afgelopen weekeinde gezegd dat Nederland zich 'onsterfelijk belachelijk maakt' en 'buitenspel komt te staan' als het de grondwet verwerpt. Ook zijn collega's Buitenweg (GroenLinks) en In 't Veld (D66) hebben gewezen op de negatieve effecten die zouden optreden als de Nederlandse bevolking in het referendum tegen de grondwet stemt.

Volgens het Comité Grondwet Nee komen de voorstanders 'met volstrekt fictieve verhalen over mogelijke negatieve consequenties van een nee-stem', in plaats van met argumenten het debat met de tegenstanders aan te gaan.

Het referendum over de EU-grondwet vindt in mei of juni plaats. De uitslag is niet bindend, maar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten de uitslag als een zeer serieus signaal te beschouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden