Voorsprong Trump op concurrenten neemt fors toe

Zakenman Donald Trump is veruit de populairste kandidaat voor de Republikeinse nominatie in de race om het presidentschap. Hij geniet bijna twee keer meer steun dan zijn belangrijkste rivaal, zo blijkt uit een opiniepeiling van de Washington Post en ABC News waarin de miljardair op 24 procent staat. Het is voor het eerst dat Trump zo'n grote voorsprong heeft op zijn concurrenten.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Nog niet eerder scoorde een van de 15 Republikeinse kandidaten zo goed in een opiniepeiling. De peiling is gehouden nadat Trump neerbuigende opmerkingen had gemaakt over senator John McCain die tijdens de Vietnamoorlog gevangen is genomen en gemarteld door de Vietcong. 'Hij is geen oorlogsheld', schamperde Trump op een bijeenkomst in Iowa. De zakenman zei meer affiniteit te hebben met militairen die niet in handen vallen van de vijand.

Het grootste deel van de peiling werd uitgevoerd voordat Trump deze opmerking maakte. De Washington Post schrijft dat hij aanzienlijk minder steun kreeg onder de kiezers die werden benaderd nadat er uitgebreid verslag was gedaan over zijn uitspraken over McCain. 'Het is echter moeilijk te voorspellen wat er de komende dagen gebeurt, als de controverse verder wordt uitgespeeld', schrijft de krant.

Ondanks de verminderde steun tijdens de laatste avond dat de peiling werd gehouden, was Trump de favoriet van bijna een kwart van de geregistreerde Republikeinen en mensen die neigen voor deze partij te stemmen. Gouverneur Scott Walker, die zijn kandidatuur vorige week aankondigde, werd tweede met 13 procent van de stemmen en Jeb Bush, de voormalige gouverneur van Florida, kreeg 12 procent.

Van de Democraten zei 68 procent te stemmen voor Hillary Clinton.

undefined

Mexicanen

De nieuwe, landelijke peiling toont aan dat de harde uitspraken van Trump over illegale immigranten hem nog steeds geen schade berokkenen. Sinds hij in juni een deel van de Mexicaanse immigranten in de VS 'moordenaars en verkrachters' noemde, woedt er een discussie over zijn uitspraken. Diverse Republikeinse kandidaten, onder wie Bush, hebben openlijk afstand genomen van zijn opmerkingen. Ook de Democratische kandidaat Hillary Clinton viel Trump aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden