Voorsprong op PSV bedraagt nog slechts drie punten Harnas Ajax vertoont scheurtjes

De ploeg die tot voor kort zo elegant over de velden danste en tegenstanders ademloos achterliet, heeft de competitie met stramme pas hervat en in twee wedstrijden al vijf punten verspeeld....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ROTTERDAM

Sparta - Ajax was een verrukkelijke wedstrijd met een aangenaam scoreverloop, zes doelpunten en twee ploegen die vol vuur de aanval kozen en daarvoor slechts met één punt (3-3) werden beloond. Het was koud in Rotterdam, maar reden tot klagen had niet één toeschouwer want de tweestrijd op de harde piste verwarmde de harten.

Sparta scoorde als eerste ploeg na Heerenveen in april 1995 drie maal tegen Ajax. Zo mogelijk nog verrassender was het dat Sparta zich op alle onderdelen van het spel met de hooggeërde tegenstander kon meten. Dat kon een week geleden van Willem II, dat met 1-0 zegevierde, niet worden gezegd.

De spelers van Ajax beseften dat en het gelijke spel voelde aan als een nederlaag. Dat is het ook bijna, in het huidige puntensysteem. De voorsprong op PSV bedraagt nog slechts drie punten, het doelsaldo is gelijk (plus-55) en iedere voetballiefhebber in de regio Eindhoven weet dat Ajax op 8 april te gast is in het Philips-stadion.

Tot geruststelling van de Amsterdammers vindt de wedstrijd pàs op 8 april plaats. Maar het harnas van Ajax vertoont scheurtjes en nooit eerder in het tijdperk-Van Gaal kwam het voor dat vier maal op rij (Maccabi Haifa, Willem II, Anderlecht en Sparta) niet werd gewonnen. De concentratie is mogelijk verstoord door transfergeruchten en overmoedigheid heeft sommigen kwetsbaar gemaakt. Met name linksback Bogarde is de kluts kwijt, in meer opzichten, zo bleek na de wedstrijd.

De Rotterdammer werd uitgefoeterd omdat hij het tweede doelpunt van Sparta met een kolossale blunder inleidde. Coach Van Gaal voelde de lichtzinnigheid kennelijk aankomen en waarschuwde Bogarde al na drie minuten. Hij herinnerde zich bovendien een fatale misrekening in Haifa. Desondanks liet Bogarde zich na 31 minuten de bal afnemen door Krijgsman die prompt scoorde.

Van Gaal overweegt in te grijpen, maar hij heeft geen vervangers achter de hand voor die positie, zei hij naderhand. Het was opvallend en ongewoon dat onderlinge verwijten tot buiten de kleedkamer hoorbaar waren. Doorgaans vernemen buitenstaanders daar niets van.

Oud-Spartaan Van Gaal vond oud-Spartaan Blind niet goed spelen. Blind vond dat het wel meeviel en veegde vervolgens Bogarde in niet mis te verstane bewoordingen de mantel uit. Hij is naast zijn schoenen gaan lopen, was de boodschap. 'Je kan ook te véél zelfvertrouwen hebben.' Verdeeldheid in de rijen van Ajax, het is jaren niet voorgekomen. Wat een opleving van PSV allemaal niet kan bewerkstelligen.

Blind speelde inderdaad niet goed en raakte meermalen het spoor bijster van Van der Laan, de beste Spartaan die voortreffelijk samenspeelde met centrale verdediger Veldman en spits Dennis de Nooijer. Sparta had het op het middenveld en op de as van het veld voor het zeggen, behalve in het eigen doel waar Metgod allerminst overtuigend zijn werk deed.

Voor de eerste maal in acht wedstrijden maakte Sparta weer eens een doelpunt tegen Ajax. Het laatste doelpunt van de Rotterdammers kwam in het seizoen 1991-1992 op naam van Vurens. Een laag schot van Jalink verraste Van der Sar na zeven minuten en het bleek een voorbode te zijn van een dol en dwaas halfuur waarin vijf maal werd gescoord.

Sparta nam tweemaal de leiding (1-0 en 3-2), Ajax eenmaal (1-2). Na Jalink scoorden oud-Spartaan Bogarde (kopbal na een hoekschop van Hoekstra) en Scholten die was opgeroepen als vervanger van de geblesseerde, node gemiste Davids.

Ook dat doelpunt werd ingeleid door Hoekstra die Smith passeerde, met zijn rechtervoet schoot en tot zijn genoegen zag dat Metgod de bal voor de voeten van Scholten stompte (1-2). Een minuut later was het weer gelijk. Bogarde verspeelde de bal, Krijgsman scoorde.

Onzorgvuldig verdedigen leidde in de 31ste minuut tot de derde treffer van Sparta, na een fraai en snel uitgevoerde aanval die werd opgezet en afgerond door Dennis de Nooijer. Jalink en Van der Laan verdienden een schouderklopje voor de wijze waarop ze het linkerdeel van de Amsterdamse ploeg uiteen rafelden.

'We verkwanselden de voorsprong. Daar moeten we met z'n allen maar eens goed over nadenken', zei Blind. Het had voor Ajax nog erger kunnen aflopen. Groenendijk en Gérard de Nooijer misten in de 44ste en 56ste minuut echter kansen.

Hoekstra heeft nog niet eenmaal gewonnen met Ajax, maar hem viel ook gisteren weinig te verwijten. Twee doelpunten bereidde hij voor, het derde maakte hij zelf, op aangeven van George. Via het lichaam van Metgod passeerde de bal de lijn van het doel.

'We hadden geschiedenis kunnen schrijven', droomde Sparta-trainer Ten Cate naderhand hardop, maar een gelijkspel vond hij ook al heel mooi. Sparta won eerder van PSV en Feyenoord, en wordt dit seizoen alom geprezen voor de frisse, offensieve speelwijze. Gisteren had Sparta veel weg van Ajax, althans van de Amsterdamse ploeg die voor de winterstop zo'n ongenaakbare indruk maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden