NieuwsBouwcrisis

Voorspelling: nieuwbouw woningen daalt met 5 procent

De groei van de Nederlandse bouwproductie, van huizen tot wegen, valt stil. Na een groei van 4 procent naar 74 miljard euro in 2019 zal de sector dit jaar en volgend jaar niet meer groeien. De nieuwbouw van woningen daalt volgens het EIB in beide jaren met zo’n 5 procent per jaar.

Marc van den Eerenbeemt
Een nieuwbouwproject in Almere Poort in Flevoland. Beeld anp
Een nieuwbouwproject in Almere Poort in Flevoland.Beeld anp

Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport dat woensdag wordt gepubliceerd. De stikstofproblematiek is de oorzaak van de terugval in groei, aldus het EIB in Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid. De maatregelen die het kabinet neemt om stikstofafgifte van verkeer en veehouderijen te beperken, hebben volgens het instituut tijd nodig om de woningbouw en infrastructuurprojecten weer op gang te kunnen helpen.

Pas vanaf 2022 zal de bouw naar verwachting weer een sterke groei laten zien. Dan komen de vertraagde woningbouw- en infrastructuurprojecten weer op gang. Ook extra investeringen in duurzaamheid dragen dan bij aan herstel, aldus het EIB.

Vooral de nieuwbouw van woningen en infrastructuurprojecten worden zwaar getroffen door de stikstof- en pfas-problemen, aldus het rapport. De vergunningverlening voor dergelijke bouwprojecten zal pas volgend jaar weer flink op stoom komen. Voor de nieuwbouw van woningen liep het aantal verleende vergunningen in de eerste maanden van 2019 al duidelijk terug, een ontwikkeling die sterk doorzet in de tweede helft van het jaar.

De woningproductie kan over twee jaar weer met gemiddeld 7 procent per jaar groeien, denkt het EIB. Daardoor zou een belangrijk deel van het productieverlies in eerdere jaren kunnen worden ingelopen. Het aantal opgeleverde woningen kan dan weer groeien naar 70 duizend per jaar. Tot een verruiming van de woningmarkt leidt dit overigens nog steeds niet, waarschuwt het onderzoek. Het CBS verwacht een groei van het aantal huishoudens dat elk jaar nog ruim boven de groei van het aantal woningen ligt.

De terugval in bouwproductie raakt ook de werkgelegenheid. Vorig jaar steeg die nog met 3,5 procent naar 463 duizend arbeidsjaren. Het was voor het derde jaar op rij dat de bouw meer werk opleverde dan een jaar eerder. Volgend jaar daalt de werkgelegenheid naar verwachting met 1,5 procent.

Meer over bouwen in Nederland

Bouwen voor ouderen is niet sexy genoeg: ‘Gemeenten pronken liever met fraaie kantoren’.

Bouwstop? In en rond Amsterdam worden tientallen nieuwe hotels geopend.

Zo pioniert Berlijn zich uit de woningnood – ook iets voor Amsterdam?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden