Column

Voorspelling: de Grieken zeggen ja

V Zomer Magazine voorspelt het nieuws van afgelopen week. Omdat het niet anders kan. Dan weet u het alvast.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Journalisten moeten hun vingers niet branden aan voorspellen; aan het nieuws van gisteren hebben zij hun handen al vol genoeg. Toch gaan we hier de komende zomerweken in de glazen bol kijken. De tol van een ongelukje vorig jaar. Toen leed de zachtjes zoemende zomerrubriek 'Verder geen nieuws' op pijnlijke wijze schipbreuk: de jaarlijkse samenvatting ('voor vakantiegangers') van een weekje zomernieuws was reuze gezellig, maar het tralala verstomde op slag bij de neergehaalde MH17 in Oekraïne. Het V Zomer Magazine werd op dat moment al gedrukt, het wachten was tot het gedrocht twee dagen later op de deurmat uiteen zou spatten in een gitzwarte wolk van (schijnbare) onnozelheid.

Gaan we dus anders doen. Ook al vanwege de voortschrijdende techniek: de pagina die u nu leest, moest acht dagen vóór bezorging bij de drukker liggen. Leve de vooruitgang. Je zwakte ombuigen, zeggen de positiviteitsgoeroes dan: het nieuws voorspellen, enkel op basis van ervaring en - vooruit - gevoel. Een experimentje. Omdat zomernieuws nu eenmaal zijn wetmatigheden kent. En veel nieuws is in wezen ouds.

De paradox van deze zomerrubriek: hoe slechter de voorspellingen, hoe beter. Want mogelijk blijken de klassieke wetten van het zomernieuws aan herziening toe en kunnen we definitief afrekenen met het komkommerseizoen, de traditioneel schamele oogst door afwezigheid van redacteuren en schaarste aan (institutioneel) binnenlands nieuws. De Arabische wereld, terroristische aanslagen, de MH17: komkommertijd bestaat niet meer, bezweren nieuwsmakers al een paar jaar. Vertel het ook even aan televisie, waar alle talkshows de koffers hebben gepakt.

Vaststaat dat de Griekse tragedie voorlopig nog de zomersoap zal blijven. Als u dit leest, is de uitslag van het Griekse referendum al eeuwenoud, maar hier, op donderdagmorgen 2 juli, gokten wij: de Grieken zeggen toch 'Ja' tegen de eurozone (daar wezen polls ook voorzichtig op). Nieuwe onderhandelingen zullen volgen, die opnieuw deadlines zullen overschrijden. Laat het niet waar zijn. Of wel.

En natuurlijk: de Tour. God jongens, wat hebben we genoten van 'Le Grand Départ' in ons eigen Utrechtje. Sterk stukje citymarketing, met dank aan de NOS, uit wier schoot het hele ideetje ooit werd geboren. Er werd nog uitgebreid op nageblikt, later zal het muisje nog een staartje blijken te hebben. Maar nu lopen alle fietsende vijftigers op de zomerredacties nog onophoudelijk Dalida te neuriën. Nu het Nationaal Hitteplan weer uit de kast is getrokken en we vorige week al op de kaart van deze zomerbingo (verkrijgbaar in elke campingwinkel) de trefwoorden 'plaknacht', 'hittetrauma' en 'urban heat island' konden afkruisen, kan het niet anders of deze week werd de lezer bij die heldere hemel getroffen door een nieuwe donderslag. Ofwel een noodweer (hagelstenen als eieren zo groot), ofwel aanhoudende droogte. In de journaals: campinggasten die de noodtoestand gelaten afwachten, waterschappen in hoogste staat van paraatheid en boeren die de bui al zien hangen rond de schadevergoeding.

Checklist
• Grieks referendum
• Tour de France
• Hitte/onweer
• Eikenprocessie-rups
• NVM .... GOED

Botulisme kan nu elk moment uitbreken. Welkom terug ook, blauwalg. Maar voor de afgelopen week gokken we hier op de eikenprocessierups, de vaste schrik van elke nieuwszomer. Een uitbraakje op de Veluwe, schatten we. Het ministerie van Volksgezondheid kondigt, in samenwerking met de verzamelde GGD's en Vereniging Natuurmonumenten, een Nationaal Eikenprocessieprotocol aan.

Nog even smokkelen met de ANP-agenda, predictor van de nieuwszwangere zomer. Ah, de kwartaalcijfers van de NVM, afgelopen donderdag. Inkoppertje: 'Positieve trend woningmarkt zet door in tweede kwartaal'. We verwelkomen Mary J. Blige, Lady Gaga, John Legend, Chick Corea en Herbie Hancock op het North Sea Jazz Festival. En we zwaaien naar de Oranjes: Willem-Alexander en zijn voltallige vorstengezin hielden een fotosessie voor de pers - vandaar. Het aanbod schept de vraag, zeker in zomernieuws. Zo simpel is het dus, nieuws voorspellen. Of niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden