Voorspellen

Ik ben allergisch voor experts. Betweterige ervaringsdeskundigen walsen het genot van wat je ziet plat met hun eigen mening. Desondanks waag ik me zo nu en dan zelf aan een voorspelling....

Maarten Ducrot

Dat kon ik als expert afleiden uit de gretigheid waarmee de een, Nardello, zijn eigen kansen opofferde om die van de ander, Bartoli, teniet te doen. Ik kreeg gelijk. Tot mijn eigen niet geringe genoegen deden de Italianen er alles aan om elkaars kansen om zeep te helpen.

Deze Vuelta vond ik het weer eens tijd voor een voorspelling. Aangemoedigd door het succes waagde ik te beweren dat waar twee kopmannen als Sevilla en Gonzalez elkaar zo respectloos behandelen het onmogelijk zou worden om Heras uit de Gouden Trui te rijden en de overwinning voor één van beide ploegmaten op te eisen.

Vandaag rijdt Aitor Gonzalez Roberto Heras op meer dan drie minuten. Ik had beter mijn geduld kunnen bewaren en mijn kop gehouden, want nu wordt de ware toedracht over wat er gebeurd is tussen Sevilla en Gonzalez duidelijk. Sevilla is de beloftevolle renner die vorig jaar een weergaloze Tour reed maar nog wel werd aangezien voor koorknaapje.

Wel, dat knaapje reed maar eens even tot de laatste dag in de trui in de Vuelta waar hij toen precies hetzelfde meemaakte als Heras vandaag. Als je dat doet ben je ineens geen belofte meer maar favoriet. Sevilla reed een zeer slechte Tour. Stelt u zich zijn gemoedstoestand eens voor waarmee hij van start is gegaan in de Vuelta. Hier moet onze Oscar het gaan bewijzen. Nu zal hij eens eventjes laten zien dat hij geen koorknaap is maar een winnaar. Winnaar van de Vuelta.

En dan is daar ineens Aitor Gonzalez. Die niet alleen zeer goed rijdt, maar ook van de daken schreeuwt dat hij kan winnen. En verdomd, hij gaat nog in de aanval ook. In de bergen, terwijl zijn terrein de tijdrit is. Oscar roept tegen ieder die het maar horen wil dat met zulk een gebrek aan koersinzicht niet valt te fietsen. Als hij dan ook nog voorbijgestreefd wordt in het klassement en de rollen dus omgedraaid zijn binnen de Kelme ploeg kun je teksten teruglezen als 'Heras noem ik meer mijn vriend dan Gonzalez.'

Pure afgunst en machtstrijd dus. Hiervan worden mensen als Gonzalez juist sterker. Hij lapt iedereen meer dan anderhalve minuut aan de broek. En Sevilla? Breed gesticulerend en luid scheldend op zijn materiaal wisselt hij tweemaal van fiets. Hij is volstrekt kansloos en tuimelt van het podium. Ik durf niets te voorspellen maar als hij niet oppast horen we er nooit meer iets van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden