Voorspellen is meer dan ooit nattevingerwerk

Afgelopen week ontvingen veel volgers van de Tour tal van steunbetuigingen. Want het was toch wel heel erg als je in zo’n verknipte wereld je werk moest doen....

Marije Randewijk

Het antwoord van velen was vaak hetzelfde. Erg? Het is helemaal niet erg, de 93ste Tour is de hemel.

Weet je voor wie het erg is? Voor al die gokkers die van het geld dat ze jaarlijks winnen met de Tourtoto op vakantie gaan. Een uitstapje zit er deze keer niet in. Want de grootste wielerleek gaat over twee weken met de pot aan de haal.

De kenners druipen met het schaamrood op de kaken af. En terecht, want het voorspellen van plaats en tijd van de ontmaskering van dopingzondaars maakt natuurlijk ook deel uit van het spel.

Dat de geschorste Jan Ullrich, Ivan Basso, Francisco Mancebo en Alexander Vinokoerov niet meedoen, kan vanaf vandaag buiten beschouwing worden gelaten. Wie niet van start gaat, heeft geen recht van spreken. Eigen schuld, dikke bult. Waar rook is, is vuur. Zo doen ze dat bij de Tour. In het circus telt de overtreffende trap, dat is geen plek voor nuance.

Tricheur is een woord dat de laatste week geregeld viel. Dat Ullrich en Basso en hun bloedbroeders nog maar verdacht worden van betrokkenheid bij de Spaanse dopingzaak en nog niet zijn veroordeeld, is allemaal veel te ingewikkeld om uit te leggen.

Grote kans dat als Basso en Ullrich naar de rechter waren gestapt, ze recht op werk hadden afgedwongen. En terecht. Maar de kop in het zand steken is het makkelijkste, het zijn de mores van het wielrennen. Weg met de valsspelers. Excommuniceren die lui en snel weer doorfietsen. Over twee weken herinnert niemand zich iets van het groots aangekondigde duel tussen Basso en Ullrich.

Over wie in de volgerskaravaan dan wordt gesproken?

Als dit een radiobijdrage zou zijn, viel er nu een dodelijke stilte. Alsof in deze omstandigheden de toekomstige winnaar kan worden voorspeld. Het is meer dan ooit nattevingerwerk geworden.

Het is heel gemakkelijk een heel rijtje favorieten op te dreunen. De Tour die na het afscheid van Lance Armstrong open was, is nog openen geworden.

Zes maanden geleden riep iemand in een vlaag van verstandsverbijstering dat Damiano Cunego ging winnen. Het was uit pure balorigheid. Een tegenwicht tegen al die mensen die, o zo voorspelbaar, kozen voor Basso of Ullrich. Een enkeling durfde toen zelfs nog geld in te zetten op Lance Armstrong. Dat was wel heel gewaagd.

Maar twee weken geleden maakte je je met Cunego als Tourfavoriet nog belachelijk. Inmiddels is zijn naam aan de lijst van favorieten toegevoegd. Onderaan dan wel.

Bovenaan staan die van Levi Leipheimer, Floyd Landis, George Hincapie en Cadel Evans, de oorspronkelijke outsiders. Die van Alejandro Valverde werd er na een valpartij op Limburgs grondgebied van afgehaald.

Het is geen schokkend rijtje. Bij afwezigheid van de topvijf van de vorige Tour is de nummer zes logischerwijs kandidaat nummer een, en dat is Leipheimer, onlangs nog de winnaar van de Dauphiné Libéré. Met de nummer zeven, Michael Rasmussen, wordt niet echt rekening gehouden. De Deen is geen tijdrijder.

Met de nummer acht en negen, Evans en Landis, weer wel. De naam van de laatste valt zelfs het frequentst. Dat komt doordat de Amerikaan dit seizoen al drie rondjes won en in zijn doen en laten het meest op Lance Armstrong lijkt.

De parameters zijn arbitrair. Het is even gemakkelijk te beweren dat de opvolger van de zevenvoudige Tourwinnaar uit zijn eigen ploeg komt. Want Discovery Channel heeft als enige vier betrouwbare pionnen, Hincapie, Popovitsj, Azevedo en Savoldelli, om mee te schuiven. Dat kan in een onvoorspelbare en chaotische ronde een voordeel zijn.

Misschien krijgt de Tour vijftig jaar na dato wel een tweede Walkowiak. De Fransman, favoriet noch outsider, won in 1956 de ronde dankzij een monsterontnapping die Bahamontes, Gaul, Ockers en Nencini verraste.

Zeker is dat de Tour, hoe dubbelzinnig, een nieuwe Marco Pantani zoekt. Die slaagde er na de Festina-affaire met zijn aanvallende manier van rijden in het onderwerp van gesprek in 1998 van doping terug te voeren naar de sportieve prestaties. Een jaar later stond hij in de beklaagdenbank wegens het gebruik van bloeddoping. O prachtige symboliek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden