Voorspelde tsunami Bulgaren en Roemenen blijft uit

De voorspelde tsunami van Bulgaren en Roemenen blijft tot nu toe beperkt tot een rimpeling in de Nederlandse banenvijver. Sinds vorig jaar zijn ruim tweeduizend Bulgaarse en ruim drieduizend Roemeense werknemers naar Nederland gekomen. 'Ten opzichte van de vele duizenden Polen die elk jaar naar ons land komen, is hun aantal gering', meldde het CBS vandaag.

Bulgaren in Delfshaven, een deelgemeente van Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Bulgaren in Delfshaven, een deelgemeente van Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Bulgaren en Roemenen kunnen sinds 2014 zonder werkvergunning aan de slag in Nederland. Het aantal Roemeense werknemers verdubbelde bijna van ruim 3.318 eind 2013 naar 6.588 op 1 juli, terwijl het aantal Bulgaarse werknemers toenam van 1.645 eind 2013 naar 3.974 in juli. Het aantal Polen nam in hetzelfde half jaar wel fors toe: met twintigduizend tot bijna 146 duizend.

Het merendeel (55 procent) van de nieuwe Roemenen en Bulgaren schrijft zich niet in bij de gemeentelijke bevolkingsadministratie. 'Zij blijven dus waarschijnlijk maar kort in Nederland', schrijft het CBS. De meeste Roemenen (34 procent) en Bulgaren (44 procent) werken via uitzendbureaus.

Het Centraal Planbureau raamde eerder dat er jaarlijks maximaal twintigduizend Bulgaren en Roemenen zouden komen. De PVV waarschuwde voor 'een tsunami', de SP liet Maurice de Hond peilen dat ruim acht op de tien Nederlanders tegen de komst van de Roemenen en Bulgaren was. Hoewel de toestroom tot nu toe beperkt blijft, zeggen de cijfers niets over de (soms slechte) werk- en leefomstandigheden van Bulgaren en Roemenen in Nederland, waar veel partijen vooraf voor waarschuwden.

Taalbarrière

Maar waarom komen de Roemenen en Bulgaren tot nu toe niet massaal? Door de taalbarrière en het gebrek aan werk, denkt de Bulgaarse ingenieur Petar Kapralov. De veertiger, momenteel werkloos, woont hier sinds eind 2007. 'Bij de meeste bedrijven moet je goed Nederlands spreken, terwijl de Bulgaren vaak alleen Engels of Duits beheersen. En in Duitsland kunnen ze vaak makkelijker aan werk komen.'

Iconenschilder Martin Mandaliev is niet verbaasd dat de invasie van zijn Bulgaarse landgenoten is uitgebleven. 'Dat was een soort massapsychose, alsof Nederland overspoeld zou worden', zegt de 45-jarige, die onder meer de iconen voor de Bulgaars-orthodoxe Kerk in Den Haag schilderde. 'Mensen zijn vrij realistisch in Bulgarije, ze weten dat de bomen in Nederland niet meer tot in de hemel reiken.'

De Roemeense vertaalster Alina Mihai denkt dat ook de hoge Nederlandse huren haar landgenoten afschrikken. 'Dat betekent dat Roemenen met meerdere mensen in een huis moeten wonen om de lasten te kunnen betalen, wat ook niet alle Roemenen leuk vinden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden