Voorselectie als bizar spelletje ren-je-rot

Bij de Democraten van Iowa wordt de leider van de vrije wereld voorgeselecteerd in een bizar spelletje ren-je-rot.

‘Kom toch naar ons.’ Met grote armgebaren proberen de Obama-aanhangers een groep kiezers van Bill Richardson over te halen. De Richardson-groep heeft net te weinig mensen om boven de vijftienprocentsdrempel uit te komen en moet nu een tweede keus maken. ‘OBAMA, OBAMA’, scanderen de aanhangers ter aanmoediging. Maar van de andere kant klinkt het: ‘EDWARDS, EDWARDS’.

Als de leiders van de Richardson-groep uiteindelijk met een brede armzwaai naar de Obama-hoek lopen, stijgt een oorverdovend gejuich op. De klinkende overwinning van de zwarte senator wordt in een oogopslag zichtbaar.

Ren-je-rot
Het is democratie in actie in de kantine van de Indian Hills Junior High School in Clive, en iedereen heeft plezier. Bij de Democraten van Iowa wordt de leider van de vrije wereld voorgeselecteerd in een bizar spelletje ren-je-rot. De kiezers drukken niet op een knop of gooien een stembiljet in een bus, maar moeten in de hoek van hun kandidaat staan om hoofdelijk te worden geteld.

Bij binnenkomst krijgen ze een sticker op van hun kandidaat. Maar Sharon Siegriest heeft zowel de ‘standing for Hillary’- sticker als de ‘standing with Obama’-sticker op haar revers, en even later nog een paar kandidaten. ‘Ik houd van alle zes’, zegt ze radeloos.

De caucus was ooit bedoeld om de democratie dichter bij de mensen te brengen. Dat lukt vanavond in kiesdistrict Clive 3. De voorzitter gaat op een stoel staan en deelt de groepen in. Er blijkt maar één aanhanger te zijn voor chriss Dodd. Ze krijgt een hartelijk applaus van de andere 443 kiezers.

Kakofonie
Als na de eerste telling een half uur wordt geschorst, breekt een kakofonie los. Iedereen probeert iedereen over te halen. De leiders van de kiezersgroepen, de precinct captains, hebben helpers aangewezen om de groep bij elkaar te houden. Ze worden corrallers genoemd, naar de cowboys die het vee achter een hek in bedwang houden.

‘John Edwards is de enige kandidaat die opkomt voor het gewone volk’, zegt een vrouw tegen een meisje. ‘Ik weet het, antwoordt het meisje, ‘maar ik vind het een probleem dat zijn vrouw doodziek is. Dan ga je toch geen campagne voeren? ‘Elizabeth is prima in vorm’, weet de vrouw.

Voorbode
Twee jonge meiden laten zich intussen bijpraten over Hillary Clinton en Barack Obama, zodat ze een keus kunnen maken. Een eindje verderop wordt verhit gediscussieerd tussen de Joe Biden- en Bill Richardson-aanhangers: ‘Richardson trekt die troepen uit Irak terug zonder enig plan’, roept een Biden-aanhanger boos. De twee groepen worden het niet eens wie zich bij wie voegt. Dus moeten ze maar opgaan in de grotere groep van een andere kandidaat. Een verbazingwekkend blok van 200 kiezers vormt zich nu bij Obama, een voorbode van de zege die hij in de hele staat gaat halen.

Als iedereen geteld is, belt de voorzitter met zijn mobieltje naar de centrale om de uitslag door te geven, in aanwezigheid van de precinct captains van andere kandidaten. District Clive III heeft gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden