Voorschot kan boosheid boeren niet wegnemen

Boeren die zijn getroffen door de watersnood, kunnen vanaf maandag een voorschot krijgen. Premier Kok zei vrijdag dat het kabinet vasthoudt aan een schadevergoeding van 65 procent....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

W. van den Brink van het 'Actiecomité 100 Procent' verweet Kok vrijdagavond een 'gigantisch mager verhaal' te hebben gehouden. 'Boeren en tuinders uit het rivierengebied zullen daar op geen enkele wijze genoegen mee nemen. Waarschijnlijk moeten we nog andere dingen verzinnen om de heren in Den Haag aan het verstand te brengen hoe ernstig de situatie is.'

Door een voorschot beschikbaar te stellen, wil minister Van Aartsen van Landbouw voorkomen dat boeren in liquiditeitsproblemen komen. Het gaat om een voorschot op de kosten die de boeren hebben gemaakt om hun vee ten tijde van de evacuatie elders onder te brengen.

Wie met het voorschot binnen een paar dagen wil ontvangen, moet met relevante rekeningen, betaalbewijzen en een legitimatiebewijs persoonlijk langs komen bij het regiokantoor van het ministerie van Landbouw in Roermond.

Premier Kok herhaalde op vrijdag op zijn persconferentie dat geen enkele boer 'eraan onderdoor' hoeft te gaan als gevolg van de wateroverlast. Dit betekent dat in individuele gevallen een hoger bedrag kan worden uitgekeerd voor tegemoetkoming in de schade dan de toegezegde 65 procent.

Inmiddels is berekend dat de totale schade die particulieren is geleden door de wateroverlast in januari en begin februari, ongeveer veertig miljoen gulden bedraagt. Het aantal schademeldingen bedraagt thans 5440, verzekeringsexperts schatten de gemiddelde schade per woning op 7350 gulden.

Voor uitkeringen aan particulieren heeft het Nationaal Rampenfonds inmiddels tachtig miljoen gulden in kas. Het kabinet heeft toegezegd dit bedrag te zullen verdubbelen. Wat de particulieren betreft, telt Limburg met 4651 de meeste gedupeerden, gevolgd door Gelderland met 404, Noord-Brabant met 201, Zuid-Holland met 105, Utrecht met 43 en Overijssel met 36.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.