Voors en tegens in hoorzitting, druk op Nederland

DEN HAAG (ANP) - Terwijl Tweede Kamerleden in een marathonzitting bijeen waren om deskundigen te horen, groeide maandag de internationale druk op Nederland om daadwerkelijk 1200 militairen te sturen op een gevaarlijke missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

De hoogste Amerikaanse NAVO-generaal in Europa, VN-chef Kofi Annan, NAVO-baas De Hoop Scheffer, de Australische minister van Buitenlandse Zaken en ministers en parlementariërs uit Afghanistan, allemaal maakten ze duidelijk dat het voor de toekomst van Afghanistan van cruciaal belang is dat de NAVO-missie naar Uruzgan doorgaat. Met Nederland wel te verstaan.

De hoorzitting bood maandag voor zowel voor- als tegenstanders stof om het eigen standpunt verder te onderbouwen. Het is de vraag of veel Kamerleden radicaal van mening zullen veranderen naar aanleiding van de hoorzitting. Tegelijkertijd voerden internationale politieke zwaargewichten de druk op de Tweede Kamer op om in te stemmen met het kabinetsbesluit.

Extreem belangrijk

Zo zei VN-baas Kofi Annan na een gesprek met premier Balkenende dat er problemen zullen ontstaan als Nederland niet meedoet met de missie ISAF in het zuiden van Afghanistan. Rechtstreeks tegen de Nederlandse bevolking zei hij dat het werk in Afghanistan ,,extreem belangrijk'' is. ,,Niemand kan zich een gedestabiliseerd Afghanistan veroorloven.''

Ook de voormalige CDA-leider en huidige NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer voerde de druk op. Als de NAVO geen succes heeft in Afghanistan wordt dat een land ,,dat terrorisme exporteert'', zei hij in de International Herald Tribune.

De generaal-majoor buitendienst en oud-adviseur van VN-chef Annan, Van Kappen, was pessimistisch over de termijn waarbinnen resultaten kunnen worden geboekt. In de twee jaar die de Nederlandse missie zal duren, kun je ,,heel weinig''. ,,Het begin is ontstellend moeizaam. Je moet het langzaam opbouwen, geen grote fouten maken en doorbijten. Dan maak je kans op resultaat na een jaar of drie.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden