Voorronde Groot Dictee zat vol voetangels

'Buitengewoon gemakkelijk dit jaar, of was dat altijd al zo?' Zo reageerde een lezer op de voorronde van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, die twee weken geleden in de Volkskrant werd afgedrukt....

Van onze verslaggever

Han van Gessel

AMSTERDAM

Bij de zinnen in de spellingopgaven zaten drie problemen die verduidelijking behoeven. Veel inzenders rekenden doorkijkbloes in zin 6 fout. Het merkwaardige is dat het Groene Boekje wel bloes en blouse naast elkaar goedkeurt, maar uitsluitend doorkijkblouse kent. We hebben vanwege deze inconsequentie besloten doorkijkbloes én doorkijkblouse goed te rekenen. In de zin kunnen dus 5 of 6 fouten worden aangegeven.

In zin 8 werd wisten nogal eens als fout aangemerkt. Dat is niet juist. Ten eerste is hier sprake van een beperkende bijvoeglijke bijzin (niet voorafgegaan door een komma) bij weinigen; die slaat terug op weinigen en daarom moet het wisten zijn. Bovendien zou het hier, als het al fout zou zijn (wat niet zo is), een grammaticale fout betreffen en geen spelfout.

Ook rekenden veel inzenders in zin 8 een zonder accenten fout; zij vonden dat het één moet zijn. Ook dit is een onjuiste gedachtegang. Je kunt een in de combinatie met van de weinigen niet verkeerd lezen, dus accenten zijn niet nodig. Ze worden vaak geplaatst, maar een zonder accenten is niet fout.

De winnaars van de voorronde en dus de deelnemers in Den Haag zijn: mevrouw G. Aalbers, Gorinchem; mevrouw M. Berends, Einighausen; de heer R. Böcker, Den Haag; de heer Th. Bosman, Arnhem; de heer B. van Bremen, De Wijk; mevrouw H. van Ginkel, Utrecht; de heer Tj. Gunning, Haarlem; mevrouw S. Haan, Terschelling; de heer C. van den Hoeven, Uithoorn; de heer W. Holsappel, Zwolle; mevrouw G. Lago, Leiden; de heer H. Leijenaar, Sneek; de heer J. van Oudheusden, Waalwijk; mevrouw M. van Poppel, Bergen op Zoom; de heer A. Rommelse, Haarlem; mevrouw T. Roselaar, Best; mevrouw A. Siegers, Leek; mevrouw T. Smeets, Meers; mevrouw M. van Stijgeren, Almere; mevrouw A. Teepe, Deventer.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt uitgezonden op maandag 14 december door de NPS op Nederland 3 tussen 20.20 en 22.00 uur. De opnamen zijn op zaterdag 12 december in de Eerste Kamer in Den Haag. De organisatie is in handen van de NPS, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in Vlaanderen. Het programma wordt geproduceerd door Men at Work en gepresenteerd door Philip Freriks. Over de uitslag van de voorronde kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden