Voorpagina's kranten als één man achter Charlie Hebdo

De internationale en landelijke kranten staan vandaag allemaal in het teken van de bloedige aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo, gisteren in Parijs. De Belgische krant De Tijd heeft alleen zwarte blokken op de voorpagina; het AD kopt: 'Wij zijn allemaal Charlie' en De Morgen heeft een cartoon waarop een journalist zich met een potlood tegen een terrorist verweert.

De voorpagina van de Belgische krant De Morgen. Beeld Twitter
De voorpagina van de Belgische krant De Morgen.Beeld Twitter

De Telegraaf laat een foto zien van de gewonde politieagent vlak voor de terroristen hem doodschieten. Ernaast staat met grote letters: 'Bloedige aanslag op onze vrijheid' en daaronder 'We laten ons niet bang maken'.

Nrc.next heeft de voorpagina in het ontwerp van een Charlie Hebdo-cover. De kop 'Liefde is sterker dan haat' staat boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. Door de hele krant heen zijn kogelgaten afgedrukt.

Het Financieele Dagblad heeft een zeer sobere voorpagina. Geen foto's, geen grote letters, maar in het midden van de pagina een tekst onder de kop: 'Civil courage'. Het is een commentaar met daarin de woorden: 'Het is een onaangename waarheid, maar we zullen onder ogen moeten zien dat absolute veiligheid in onze geglobaliseerde wereld niet bestaat'.

De voorpagina van het AD: 'We zijn allemaal Charlie' Beeld AD
De voorpagina van het AD: 'We zijn allemaal Charlie'Beeld AD

Franse kranten
Ook de voorpagina's van de grote Franse kranten staan in het teken van de aanslag op het satirische nieuwsblad. Frankrijks grootste dagblad La Croix heeft een tekening waarin een A4-tje met de tekst 'Vrijheid van Meningsuiting' staat, besmeurd door de inkt uit een omgevallen inktpotje. 'Frankrijk is gekneusd' is de kop die eronder staat.

Les Echos opent met 'Het gezicht van barbaarsheid' en heeft daarnaast de laatste tekening van een van de gedode cartoonisten gepubliceerd. Het is een tekening van een jihadist die op de tekst 'Vandaag geen aanslag in Frankrijk' reageert met 'We hebben nog tot het einde van januari'. Bij de aanval kwamen zeker twaalf mensen om het leven.

La Tribune heeft de voorpagina gevuld met negen voorpagina's van Charlie Hebdo waarop de draak wordt gestoken met religie. De kop: Hier stierven zij voor. Dagblad Libération voert net als De Tijd een zwarte voorpagina met daarop alleen de tekst 'Wij zijn allemaal Charlie'. 'Het is een aanslag op de vrijheid' beweert l'Humanité. Ook de krant Le Figaro voert die kop.

De Engelse tabloids zoeken het traditiegetrouw vooral in grote koppen. NON!, kopt The Sun; BARBARIC, vindt The Daily Mirror; Massacre koppen Metro en The Daily Star. Andere kranten spreken van een War on Freedom (The Telegraph), een Attack on freedom (The Times), terwijl The National het sentiment van iedereen verwoordt in: The world stands with France.

Non! kopt The Sun groots. Beeld Twitter/The Sun
Non! kopt The Sun groots.Beeld Twitter/The Sun
De Tijd houdt het bij zwart. Beeld Twitter/DeTijd
De Tijd houdt het bij zwart.Beeld Twitter/DeTijd
Een van de grootste kranten van Denemarken, Politiken, gaat voor eenvoud. Beeld Twitter/Politiken
Een van de grootste kranten van Denemarken, Politiken, gaat voor eenvoud.Beeld Twitter/Politiken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden