Update

Vooroverleg sleept zich voort; eurogroep nog niet bijeen

Is Cyprus te handhaven in de eurozone? Dat is de grote vraag voor het cruciale crisisberaad in Brussel over het noodlijdende eiland in de Middellandse Zee.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem met rechts van hem IMF-baas Christine Lagarde.Beeld reuters

Het crisisberaad zou 18.00 uur zondagavond beginnen, maar het overleg werd steeds uitgesteld. De voorgesprekken met onder meer voorzitter Jeroen Dijsselbloem, de Cypriotische president Anastasiades, ECB-president Mario Draghi en IMF-baas Christine Lagarde verliepen moeizaam en duurden langer dan gepland.

Uit die gesprekken moest een concept-overeenkomst komen, die vervolgens in de Eurogroep zou worden besproken. Rond 23.00 uur werd de Eurogroep bijgepraat, waarna de gesprekken tussen de hoofdrolspelers weer verder gingen.

Lastig
Dat het lastig zou worden was bij voorbaat duidelijk. De Duitse minister van Financiën Schauble gaf bij aankomst meteen een waarschuwing af. Hij zei dat de Eurogroep bereid was tot een oplossing te komen voor Cyprus, maar dat de eilandstaat wel realistisch moest blijven om in aanmerking te komen voor een reddingspakket. Zijn Ierse collega Michael Noonan liet weten 'een lange avond' te verwachten.

De Eurogroep - de ministers van Financiën van de 17 eurolanden - en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn bereid 10 miljard euro noodhulp op tafel te leggen. Maar dan moet Cyprus zelf 5,8 miljard euro bijdragen aan de reddingsoperatie.

Reddingsplan
Uiterlijk maandag moet er een nieuw reddingsplan liggen dat door het Cypriotische parlement zal worden goedgekeurd, anders zal de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan voor de wankelende banken op het eiland dichtdraaien. Dan dreigt voor Cyprus een bankroet en een vertrek uit de eurozone.

Aan de vergadering van de Eurogroep gingen in het weekeinde al besprekingen tussen Cyprus en de zogenoemde trojka vooraf. Er lijkt een oplossing te zijn gevonden om de 5,8 miljard bijeen te brengen door middel van een heffing van 20 procent op spaartegoeden boven de 100 duizend euro bij de Bank van Cyprus, de grootste bank van het land. Bij andere financiële instellingen zou de heffing 4 procent bedragen.

Heffing
De eurogroep suggereerde vorig weekeinde al dat de Cyprioten het bedrag van 5,8 miljard bijeen moesten brengen door een eenmalige heffing op spaartegoeden. Het Cypriotische parlement zag een heffing voor kleine spaarders (onder de 100 duizend euro) echter niet zitten en kwam met alternatieven. In Brussel bekijkt de eurogroep die voorstellen, nadat er de afgelopen dagen al op allerlei niveaus is overlegd. Zondagmiddag sprak de Cypriotische president Anastasiades nog met EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Bij aankomst in Brussel zei staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) dat Cyprus mogelijk nog met een nog hoger bedrag moet worden geholpen. Weekers stelde evenwel dat hij nog geen andere bedragen heeft gezien. Elke dag uitstel van de geplande noodhulp schaadt de economie van Cyprus, benadrukte hij.

De Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden zei dat de eurogroep niet van plan was om het bedrag van de noodlening aan Luxemburg te verhogen. Wel zou 'een maximaal aantal' Cypriotische banken moeten worden gered. Zijn Franse collega Pierre Moscovici benadrukte bij aankomst dat 'spaartegoeden onder de 100 duizend euro moeten worden beschermd'.

'Delicate fase'
Eerder vandaag liet de Cypriotische regering weten dat de onderhandelingen over de financiële reddingsoperatie in een 'zeer delicate fase' zaten. Ze omschreef de situatie als 'erg moeilijk'.

Demonstranten in Brussel houden een spandoek omhoog met de tekst: 'Enough! Cyprus is not a 2nd class Europe member state'Beeld EPA
De Duitse minister van Financiën Schauble bij aankomst in Brussel voor de vergadering van de Eurogroep.Beeld ap
De president van Cyprus, Nicos Anastasiades, arriveert bij het Europees parlement in Brussel.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden