Voorouder Michelle Obama was blanke slavenhouder

Michelle Obama, de Amerikaanse first lady, heeft blanken onder haar voorouders. Dat wist ze al, maar door dna-onderzoek is nu vastgesteld dat haar over-overgrootvader de zoon was van een blanke slavenhouder. In zuidelijke staten als Georgia, South Carolina, Alabama en Texas wonen blanken die verre neven en nichten van haar zijn.

Arie Elshout
Michelle Obama ontvangt een ere-doctoraat van de Oregon State University Beeld ap
Michelle Obama ontvangt een ere-doctoraat van de Oregon State UniversityBeeld ap

Onder hen een gepensioneerde bouwvakker, een boekhouder en een diëtiste.

Geen van allen wisten ze dat ze familie hadden in het Witte Huis. Ook hadden ze er geen flauw benul van dat hun voorvaderen slaven hadden, meldt The New York Times.

Sommigen voelen zich in verlegenheid gebracht door dit onverwachte hoofdstuk uit hun familiegeschiedenis. Ze zijn er niet gelukkig mee dat ze blijken af te stammen van slavenhouders. Ook worstelen ze met de vraag of de familieband met 's lands belangrijkste zwarte vrouw het gevolg is van een verkrachting.

Henry Wells Shield
Het verhaal begint met Henry Wells Shield, een blanke boer. Hij bezat Michelle Obama's over-over-overgrootmoeder, Melvinia Shields. Dna-onderzoek heeft nu uitgewezen dat een zoon van Shields, Charles Marion Shields, de waarschijnlijke vader is van Dolphus T. Shields, de zoon van Melvinia en de over-overgrootvader van Michelle Obama.

Melvinia was vermoedelijk rond de 15 toen zij beviel van Dolphus. Charles was rond de 20. De Shields waren niet rijk. Hun boerderij was in Clayton County, Georgia. Meestal werkten de boeren daar met hun slaven op het land. Melvinia was geen bevoorrechte huisslaaf, ze werkte meest buiten.

Zij kreeg meer kinderen van gemengd bloed, wat de blanke afstammelingen van de familie Shields doet hopen dat haar relatie met Charles gebeurde met wederzijdse instemming.

Vernederende tijd
Ruth Wheeler Applin, die Dolphus en zijn moeder heeft gekend, vermoedt dat Melvinia is verkracht door haar meester. Maar Applin heeft het Melvinia, die in 1938 stierf, nooit durven vragen. Veel vroegere slaven vonden het na de afschaffing van de slavernij moeilijk om over die vernederende tijd te spreken.

De voorouders van Michelle Obama trokken naar het noorden, onder meer naar de staat Illinois. De presidentsvrouw wilde niet reageren op het stuk in The New York Times.

De krant sprak Joan Tribble, een 69-jarige blanke vrouw uit Rex, Georgia. Zij is de dochter van Lottie Bell Shields. Zij had zich nooit kunnen voorstellen dat haar familie slaven bezat. 'Het waren gewone mensen die weinig hadden.' Ze zou Michelle Obama graag ontmoeten. 'Ik sta zeer open tegenover mensen en accepteer ze en ik hoop dat ze mij ook accepteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden